Cât au costat sărbătorile de iarnă în capitală, în 2018?

În 2018, din bugetul Primăriei Chișinău au fost alocate în jur de 620 de mii de lei. Astfel, banii au fost repartizați către „Spații Verzi” - 200 de mii de lei, surse din care a fost decorat orașul, iar 170 de mii de lei au fost alocați companiei Lumteh pentru amenajarea iluminatului public de sărbători. Pentru iluminarea Pomului de Crăciun, Primăria a investit 160 de mii de lei, bani din care au fost procurate 1,5 kilometri de becuri led.

Tot în 2018, orașul a avut parte de doi brazi. Unul amenajat de Guvern, în contextul Târgului de Crăciun care s-a desfășurat pe str. 31 august, iar alt brad, unul artificial, municipalitatea l-a primit sub formă de donație de la „Eco Casa”. Acesta a fost amenajat și în 2019. Bradul are o perioadă de exploatare de 7-8 ani, după care poate fi reînnoit, folosind carcasa și modificând doar decorațiunile. În 2018, au fost prevăzuți 90 de mii de lei pentru construcția bazei bradului, care va avea trei metri. Însuși bradul are înălțimea de 17 metri.

Ce sumă a fost prevăzută pentru 2017?

În 2017, la inițiativa ex-premierului Pavel Filip și „din motiv că Primăria nu are bani suficienți pentru organizarea sărbătorilor de iarnă”, cum menționa Nistor Grozavu, Guvernul s-a oferit să aloce circa opt milioane de lei pentru organizarea activităților dedicate sărbătorilor de iarnă. 

La rândul său Primăria a procurat un brad de 29 de metri din zona Iaremcea, regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina. Costul bradului a fost de 15 mii de lei. Potrivit datelor, municipalitatea a prevăzut pentru 2017, suma de 200 de mii de lei pentru amenajarea orașului în straie de sărbătoare.

Cât a cheltuit municipalitatea în 2016?

În 2016 autoritățile municipale din Chișinău au cheltuit 385 de mii de lei pentru inaugurarea sărbătorilor de iarnă, pomul de Crăciun și luminițele de sărbătoare din capitală, potrivit devizului de cheltuieli al Direcției cultură pentru luna decembrie 2016.

Totodată, potrivit aceluiași act, pentru concerte, spectacole, concursuri, premii de Crăciun și alte manifestații culturale din municipiul Chișinău, desfășurate în această perioadă, Direcția cultură a alocat 450 de mii de lei.

Amintim că în acest an, bradul din centrul capitalei a fost inaugurat la 1 decembrie, în cadrul unui amplu concert în PMAN. Guvernul și municipalitatea au decis să aibă un buget comun în acest sens.

Totodată, în timp ce luminile de pe bradul din Chișinău au fost aprinse de primarul general, Ion Ceban, în aceeași zi, președintele Igor Dodon a mers la Coșnița, șefa Legislativului, Zinaida Greceanîi a mers la Soroca, iar premierul Ion Chicu a mers la Briceni, de unde au dat start sărbătorilor de iarnă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!