„Conform datelor noastre, Plahotniuc se ascunde în SUA, unde vrea să obțină azil politic pentru a evita extrădarea în R. Moldova sau Rusia, unde este dat în căutare. Potrivit legilor americane, pentru a primi azil politic, nu ai voie să părăsești țara timp de trei ani. Cred că procesele legate de Plahotniuc vor ieși la un nou nivel. Vor fi și cereri de a-l preda”, consideră Dodon. 

Președintele a comunicat agenției ruse de presă că „oamenii care l-au ajutat pe Plahotniuc să fugă au contat cel puțin pe controlul lui deplin asupra PDM”. În plus, Dodon crede că Plahotniuc era omul care ar fi împiedicat socialiștii să preia puterea.

„Se planifica folosirea lui Plahotniuc în lupta contra Rusiei, țară contra căreia el a organizat mai multe provocări, la comanda unor forțe dinafară”, crede Dodon. Drept „provocări” acesta enumeră „expulzările diplomaților ruși, ale jurnaliștilor, ale politicienilor” sau interdicțiile impuse unor oficiali ruși de a intra în R. Moldova.

„Cei care l-au adăpostit deja se pare că înțeleg că nu mai au nevoie de el. Noua conducere a PDM se distanțează de Plahotniuc, după care se trage o trenă de negativ. Recent, de la mai mulți apropiați ai săi au fost retrase mandatele de deputat. Și Plahotniuc înțelege asta”, afirmă Igor Dodon. 


Ex-președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a fost anunțat în căutare internațională și interstatală. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție pe 29 octombrie.

"

"

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!