„Vă solicit respectuos și insistent să includeți de urgență în ordinea de zi a unui subiect adițional, și anume abrogarea imediată a Legii cetățeniei prin investiții. (...) Dat fiind că moratoriul asupra acestei legi a expirat, este de o importanță majoră să urgentăm abrogarea în a doua lectură a acestei legi, chiar la următoarea ședință a Parlamentului”, sugerează Alaiba.

Potrivit lui Alaiba, legislația cu privire la cetățenia pentru investiții „prezintă grave riscuri pentru securitatea națională și facilitează potențial spălarea banilor pe teritoriul țării noastre”.

„Asta era adevărat în luna iunie 2019 și e adevărat și acum. Sper cu tot dinadinsul că noua înțelegere de cooperare la nivel politic dintre două partide din Parlament – PD și PSRM – să nu se reflecte negativ asupra angajamentelor asumate inclusiv de domnia voastră câteva luni în urmă, acțiuni pe care le consider în continuare în interesul cetățenilor. În acest sens am remis și o notă în adresa doamnei Președintă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi”, a punctat Alaiba.


Pe 31 iulie, Parlamentul a decis instituirea unui moratoriu asupra acordării cetățeniei moldovenești prin investiții.


Anterior, ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a spus că, până la finele lunii iunie, doar două persoane au beneficiat de acest program. Este vorba de doi antreprenori – unul din India și altul din Australia. Alte 34 de cereri se aflau atunci pe rol. El a mai menționat că, dacă programul va fi anulat, statul ar urma să achite milioane de euro consorțiului de companii care gestionează proiectul.

Și președintele Igor Dodon a anunțat, anterior, că țara noastră nu va mai primi alte cereri, în afara celor 34 de solicitări deja existente. Șeful statului a spus că printre solicitanți au existat și companii cu proprietari dubioși.

Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție a fost lansat în noiembrie 2018. Din momentul lansării programului de acordare a cetățeniei prin investiții, Moldova a câștigat 545 de mii de euro. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!