A fugit de acasă după ce medicul a indicat în certificatul pentru tabără că e HIV+. Experți: E o discriminare

A fugit de acasă după ce medicul a indicat în certificatul pentru tabără că e HIV+. Experți: E o discriminareI-a fost indicat statutul seropozitiv în adeverința medicală pentru tabără. I s-a întâmplat unei minore de la noi, chiar dacă legislația internațională și națională protejează persoanele împotriva discriminării pe baza criteriului infectării cu HIV. Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității a stabilit că acesta este un caz de discriminare. 

Pe cazul dat, bunica minorei a înaintat o plângere la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității, argumentând că certificatul medical reprezintă o încălcare a realizării dreptului la protecția datelor cu caracter personal și la respectarea demnității umane.

Interesele părții vizate au fost reprezentate de avocatul Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, Andrei Lungu, care a declarat că dreptul la confidențialitate și inviolabilitatea vieții private trebuie să fie garantat, iar încălcarea lui duce la descurajarea persoanelor de a trece testul la HIV, inclusiv pentru copii și adolescenți.

„Acest caz nu a fost doar o încălcare a datelor cu caracter personal. Fata a fost supusă unui stres emoțional și a unui șoc când a aflat de situația creată. În urma traumei profunde prin care a trecut, ea a fugit de acasă. Rudele au depus încercări de a o căuta și cu mari greutăți a fost găsită la o persoană cunoscută”, a menționat Andrei Lungu.

În urma examinării cazului, la ședință Consiliul a decis că indicarea în adeverința medicală a elevului care pleacă la tabăra de odihnă a statutului seropozitiv, constituie o discriminare față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, iar Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îi revine obligația de a modifica formularul emis și de a exclude indicarea diagnosticului minorei.

Medicii susțin că statutul seropozitiv al pacientului nu se indică într-o fișă medicală. Tatiana Cotelnic, de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a afirmat că „indicarea acestui statut se face doar în cadrul Sistemului Medical, între instituții, dar și acest caz doar cu acordul pacientului sau în cazul minorului, cu acordul tutorelui”.

Recent, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității au primit o plângere pe baza discriminării indirecte pe criteriu HIV+ prin includerea codului deficienței funcționale în certificatele de încadrare în grad de dizabilitate. În urma ședinței, Consiliul a decis excluderea necesității gradului de dizabilitate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și să fie sporită securitatea și confidențialitatea datelor cu caracter medical a tuturor persoanelor. Schimbarea certificatelor de încadrare în grad de dizabilitate care conțin codul deficienței funcționale va fi făcută gratis.

Ziua mondială de combatere SIDA este marcată anual la 1 decembrie. Anul acesta, până pe 15 decembrie este în desfășurare și campania socială „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!” și are drept scop sporirea nivelului de informare a populației, în special în rândul tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele infectate, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV, tratament, îngrijiri și suport pentru persoanele infectate.

*Autor: Ilinca Fiodorov, stagiară

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Comrat: Zeci de gospodării, afectate de ploi. Pentru lichidarea consecințelor inundațiilor este nevoie de peste un milion de lei (FOTO)

Comrat: Zeci de gospodării, afectate de ploi. Pentru lichidarea consecințelor inundațiilor este nevoie de peste un milion de lei (FOTO)

Vlad Plahotniuc ar putea apela la avocați din Turcia dacă autoritățile de la Istanbul îi vor cere poziția cu privire la solicitarea de extrădare

Vlad Plahotniuc ar putea apela la avocați din Turcia dacă autoritățile de la Istanbul îi vor cere poziția cu privire la solicitarea de extrădare

România: O tânără de 24 de ani a devenit primăriță în locul tatălui său, care a renunțat la funcție. Ce planuri are pentru localitatea pe care o conduce

România: O tânără de 24 de ani a devenit primăriță în locul tatălui său, care a renunțat la funcție. Ce planuri are pentru localitatea pe care o conduce

Advertoriale
LafargeHolcim semnează Angajamentul „Net Zero Emisii de Carbon” cu „Obiective Bazate pe Știință” (VIDEO)

LafargeHolcim semnează Angajamentul „Net Zero Emisii de Carbon” cu „Obiective Bazate pe Știință” (VIDEO)

Aceste mărci comerciale au ieșit învingătoare în Concursurile Mărcilor şi Vinurilor Recunoscute NOTORIUM

Aceste mărci comerciale au ieșit învingătoare în Concursurile Mărcilor şi Vinurilor Recunoscute NOTORIUM

 ANTRIM marchează Ziua Mondială a Turismului, lansând campania „Curaj Turism Moldova”

ANTRIM marchează Ziua Mondială a Turismului, lansând campania „Curaj Turism Moldova”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Laurentia Filipschi - Cum educam financiar copiii, instrumente, bani de buzunar | Nota de Plata
  Laurentia Filipschi - Cum educam financiar copiii, instrumente, bani de buzunar | Nota de Plata
 • Interviu LIVE cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
 • Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Smiley și Gina Pistol au anunțat sexul viitorului copil (Video)
 • Cum procedăm dacă prietena fiului nu corespunde așteptărilor și cum ne comportăm în...
Cele mai populare
 • 1
  „120 de milioane, spălați la prima ploaie.” Râuri și inundații pe străzile din capitală. Pe mai multe artere nu circulă transportul public (FOTO, VIDEO)
 • 2
  La costum, în cizme de cauciuc, premierul s-a pornit la inspectat localitățile inundate de ploi din sudul țării (LIVE)
 • 3
  Ce înseamnă decizia CNESP și ce restricții vor fi aplicate în localitățile marcate cu Cod Roșu, începând cu 1 octombrie
 • 4
  Ploile au făcut ravagii: Gospodării și școli inundate, două poduri deteriorate, persoane evacuate (VIDEO)
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.