„Să fie foarte clar – Guvernul pe care l-am condus nu are nimic în comun cu această decizie. Hotărârea „vestitei” judecătorii Ciocana de eliberare a lui Filat ridică mari semne de întrebare, ca și multe alte hotărâri adoptate de justiția din Republica Moldova. Acuzațiile lui Dodon la adresa echipei mele sunt aberante, iar complicitatea penitenciarului 13, care prezintă o hârtie datată cu ziua demiterii Guvernului, este o făcătură grosolană. Dodon este cel care controlează judecătorii și protejează corupții”, susține Maia Sandu.

Precizăm că și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a încercat să lege eliberarea lui Vlad Filat de Guvernul Maiei Sandu. În cadrul unui briefing de presă, acesta a menționat că Filat a fost eliberat în urma unui demers semnat de directorul interimar al penitenciarului nr. 13, care a fost numit în această funcție de ex-ministra Justiției, Olesea Stamate. Nagacevschi a mai subliniat că demersul respectiv a fost expediat instanței de judecată în ziua căderii Guvernului Sandu.

Amintim că, pe 3 decembrie 2019, ex-premierul Vlad Filat, reținut în 2015 și condamnat la nouă ani de închisoare, a fost eliberat condiționat – cu doi ani, 11 luni și trei zile înainte de termen. Decizia a fost luată de judecătorul Victor Rațoi, cel care, în octombrie 2015, a dispus arestul fostului prim-ministru.

De menționat este că pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal deschis pe numele lui Vlad Filat, în care este acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!