„Nu am văzut încheierea instanței, ca să pot comenta dacă decizia este temeinică sau nu. Nu am cunoscut despre demersul înaintat de penitenciarul 13 în adresa instanței, pentru a solicita eliberarea înainte de termen”, a declarat Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Ex-ministra a comentat și „suspiciunile” lui Fadei Nagacevschi, care a spus că directorul interimar al penitenciarului nr. 13 a fost numit în funcție de Olesea Stamate: „Este total greșit. Eu am schimbat interimatul pentru șefia Administrației Naționale a Penitenciarelor. Or, acest demers a fost semnat de directorul penitenciarul nr. 13. Dumnealui este o persoană din fostul sistem”.

Cât despre declarațiile lui Nagacevschi, care a menționat că Stamate ar fi întreprins mai multe vizite în cadrul închisorii, unde s-ar fi văzut cu Vlad Filat, fosta ministră a menționat: „Are și probe video? Eu am fost de două sau de trei ori în timpul mandatului la penitenciar și am atras foarte mare atenție condițiilor de detenție în acest penitenciar. În niciuna din vizite nici măcar nu am dat ochii cu Vlad Filat”.

Amintim că președintele Igor Dodon a declarat, pentru Unimedia, că decizia instanței de a-l elibera înainte de termen pe Vlad Filat poate fi explicată prin unele acțiuni ale fostului Guvern. Ulterior, în cadrul unui briefing de presă, și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a încercat să lege eliberarea lui Vlad Filat de Guvernul Maiei Sandu.

Maia Sandu a negat acuzațiile și a spus că „justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din închisoare”.


Pe 3 decembrie 2019, ex-premierul Vlad Filat, reținut în 2015 și condamnat la nouă ani de închisoare, a fost eliberat condiționat – cu doi ani, 11 luni și trei zile înainte de termen. Decizia a fost luată de judecătorul Victor Rațoi, cel care, în octombrie 2015, a dispus arestul fostului prim-ministru.

De menționat este că pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal deschis pe numele lui Vlad Filat, în care este acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!