„Sunt câteva organe care pot să inițieze interceptările. Marea majoritate a interceptărilor din ultimii ani au fost inițiate de MAI. Cred că în decurs de o săptămână voi avea numărul exact de telefoane interceptate. În 2018 au fost 10.000 de interceptări. Anul acesta – 3.300. SIS a autorizat doar 200 de interceptări anul acesta, anul trecut – 600. Întrebarea logică e cine și în baza la ce a luat decizia de a intercepta. Vreau să văd o statistică pe an. Colegii au spus că numărul interceptărilor crește când e campanie electorală, curios”, a declarat Dodon.

Șeful statului a anunțat că pe fundalul acestui scandal au fost inițiate cauze penale pe numele a patru colaboratori MAI, trei procurori și patru judecători.

„Ei și-au permis să pună oamenii la interceptare fără argumente conform legislației în vigoare. Vreau să știe toți că fiecare om din R. Moldova are voie să solicite informații dacă a fost sau nu interceptat. Organele de anchetă sunt obligate să informeze omul în scris că a fost interceptat fiind bănuit de încălcarea legislației și să spună dacă s-a adeverit sau nu informația. A primit cineva asemenea lucru? Nu a primit absolut nimeni”, a spus președintele.

Într-un final, Igor Dodon a punctat că a cerut să i se ofere lista completă a numerelor de telefoane interceptate în ultimii cinci ani.


AGORA amintește că, pe final de noiembrie, președintele de atunci al Comisiei parlamentare Securitate și Ordine Publică, Chiril Moțpan, a declarat că mai mulți jurnaliști care muncesc în redacțiile din știri și dezbateri ar fi fost interceptați și filați în perioada de guvernare a Partidului Democrat

Ulterior, SIS a spus că nu a fost implicat în interceptările pomenite. Instituția susține că informațiile ar fi neverificate și manipulatorii.

Mai târziu și fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, a menționat că MAI nu ar avea nicio legătură cu interceptările, iar asemenea gen de acțiuni nu fac parte din atribuțiile sale. 

„Vă asigur că, după cum nici actualul ministru de interne, Pavel Voicu și nici precedentul, Andrei Năstase nu știu nimic despre interceptările care se fac pe durata mandatului lor, așa nu cunosc nici eu despre acțiunile de acest fel.De menționat că, de curând, Jizdan a devenit noul președinte al Comisiei parlamentare Securitate și Ordine Publică.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!