Procuratura Anticorupție răspunde judecătorilor care s-au plâns de intimidări: „Este o victimizare colectivă”

Procuratura Anticorupție răspunde judecătorilor care s-au plâns de intimidări: „Este o victimizare colectivă”

„Este o victimizare colectivă, sub paravanul căreia semnatarii vor să-și ascundă acțiunile și deciziile incompatibile cu legea”. Așa a comentat Procuratura Anticorupție (PA) scrisoarea mai multor magistrați de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care s-au plâns conducerii țării de intimidări din partea acuzatorilor de stat. „Apariția acestei scrisori, în această perioadă, este neînțeleasă și dubioasă”, a mai menționat PA într-un comunicat.
 

 

Procuratura Anticorupție a menționat că, începând cu luna august, au fost inițiate 14 procese penale „în care sunt investigate bănuieli rezonabile privind falsul în declarații de avere și interese sau caracterul ilicit al unor hotărâri / încheieri judecătorești emise de judecătorii de la Judecătoria mun. Chișinău, sediul Ciocana”.

Aceste procese se referă la falsul în declarații (temei pentru începerea investigației este adresarea deputaților, care a fost făcută și publică), violarea dreptului la secretul corespondenței (temei – dosarul interceptărilor), pronunțarea unei hotărâri ilegale (temei – raportul procurorului pe dosarul Sternioală) și falsul în actele publice (temei – raportul procurorului pe dosarul Air Moldova).

„De asemenea, în perioada de resort au fost înaintate către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) două sesizări privind pornirea procedurii disciplinare în privința a doi judecători pentru încălcarea Legii cu privire la statutul judecătorului și Legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor. Anume CSM urmează să organizeze examinarea acesteia și să constate veridicitatea celor invocate de procurori”, se menționează în comunicat.

Cât despre scrisoarea magistraților, PA a subliniat: „Desprindem concluzia că domnii magistrați găsesc firească prelungirea termenului de interceptare a unei persoane cu o lună mai mult decât prevede legea, sau prelungirea interceptării comunicărilor fără a fi autorizată interceptarea propriu-zisă, și,  în accepțiunea domniilor lor, PA trebuie să treacă cu vederea aceste lucruri, în caz contrar – „se exercită presiune și șantaj”. Domnii judecători consideră că acuzatorii trebuie să treacă cu vederea inclusiv bănuielile rezonabile privind îmbogățirea ilicită sau alte infracțiuni pentru care sunt cercetați”.

Procuratura Anticorupție a ținut să precizeze că „descalifică și contestă orice acuzație de presiune și șantaj, având în vedere că judecătorul are un statut superior celui de procuror”.

Mai mult, instituția se arată nedumerită că magistrații nu au folosit pârghii legale pentru a răspunde așa-ziselor intimidări sau presiuni, ci au decis să se adreseze politicului. „Refuzăm să credem, deocamdată, că acești magistrați ar acționa în complicitate cu alți actori care urmăresc același scop: compromiterea activității PA. Odată luată în seamă, această scrisoare poate crea un precedent periculos de imixtiune și ar putea fi catalogat drept o ingerință flagrantă în activitatea procurorilor anticorupție”, a menționat Procuratura Anticorupție.

Amintim că un grup de judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a semnat un document adresat conducerii R. Moldova și conducerii organelor din Justiție, prin care denunță practicile unor procurori. Semnatarii susțin că sunt intimidați, prin diferite metode, să emită decizii ilegale, care ar favoriza acuzatorii de stat, la solicitarea demersurilor privind autorizarea efectuării acțiunilor de urmărire penală, măsurile speciale de investigații sau aplicării măsurilor de arest.

 

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Vezi și aceste știri
ULTIMĂ ORĂ! Grădinițele private își reiau activitatea din 17 august (DOC)

ULTIMĂ ORĂ! Grădinițele private își reiau activitatea din 17 august (DOC)

Incendiu la Hotelul Național: Flăcările au izbucnit la etajele superioare ale clădirii

Incendiu la Hotelul Național: Flăcările au izbucnit la etajele superioare ale clădirii

Chicu, despre discuția cu agricultorii: Am găsit un numitor comun (VIDEO)

Chicu, despre discuția cu agricultorii: Am găsit un numitor comun (VIDEO)

Advertoriale
De ce copacii pot electrocuta și cum putem preveni accidentele de acest fel (VIDEO)

De ce copacii pot electrocuta și cum putem preveni accidentele de acest fel (VIDEO)

Digitally Responsible: Moldcell lansează o strategie comună de responsabilitate socială digitală

Digitally Responsible: Moldcell lansează o strategie comună de responsabilitate socială digitală

Dorești să cumperi metal, rapid și fără a sta la coadă? Acum e posibil cu BPM Сhat Bot

Dorești să cumperi metal, rapid și fără a sta la coadă? Acum e posibil cu BPM Сhat Bot

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cristofor Aldea-Teodorovici a devenit tată! Artistul și-a numit copilul în cinstea mamei sale...
 • #ProfesoriCOOL Maria Puțuntică Stoian. În viața de pedagog totul e ca la...
Cele mai populare
 • 1
  Protestele în Belarus continuă. Mii de cetățeni au împărțit flori și îmbrățișări mascaților. Lukașenko: „Să stau și să aștept în timp ce Minsk este întors cu capul în jos? (FOTO)
 • 2
  Informațiile privind accesul moldovenilor pe teritoriul altor state au fost actualizate (DOC)
 • 3
  Vladimir Putin oferă americanilor vaccinul anti-COVID-19. SUA: „Nu este deschisă progreselor medicale făcute în Rusia”
 • 4
  Lukaşenko: „Trebuie să îl contactez pe Putin. Ameninţările nu mai vizează doar Belarusul”
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.