Stamate, despre modificarea legii privind CSM: „Tot circul ăsta nu e altceva decât un PR ieftin”

Stamate, despre modificarea legii privind CSM: „Tot circul ăsta nu e altceva decât un PR ieftin”

„Tot circul ăsta nu e altceva decât un PR ieftin, de prost gust”. Așa a comentat ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, modificările legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), aprobate de Guvernul Chicu. Asta în contextul în care proiectul este asemănător cu cel aprobat deja de Guvernul Sandu în octombrie 2019, urmând să fie votat de Parlament.

Update 19:38 Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a explicat, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, necesitatea venirii cu un nou proiect similar:

„Proiectul este în principiu o ajustare a proiectului avizat anterior de Guvernul Maiei Sandu. Spre regret, acel proiect a avut doar avize negative din partea organelor statului. Noi am luat acel proiect, am avut discuții și am exclus problemele și a ieșit un proiect îmbunătățit, astfel încât să fie general acceptat de societate. Dacă am fi făcut sub formă de amendamente, se schimba tare structura. Sunt multe modificări din punct de vedere tehnic și am considerat că e mai bine să venim cu un nou proiect. Era destul de greu să-l corectezi”.

Publicitate

Știrea inițială: „Legea este oarecum asemănătoare cu proiectul promovat de Ministerul Justiției când eram la conducerea acestuia. Acel proiect a fost consultat public, avizat și aprobat de Guvern și remis Parlamentului spre adoptare. În proiectul aprobat azi de Guvern, în secțiunea din nota informativă care se referă la consultarea publică și avizarea acestuia este introdus textul identic din legea noastră. Ca și cum proiectul aprobat azi ar fi fost publicat și consultat încă în octombrie”, a comentat Olesea Stamate pe Facebook.

În acest context, fosta ministră se întreabă de ce proiectul similar, care este deja în Legislativ, nu este aprobat de deputați.

„Ah, da, ministrul are o explicație. Cică pentru ăla nu este suport în Parlament. El deja știe... Iar pentru ăsta, care este asemănător, va fi. Și asta el tot deja știe. Acum ultima întrebare: de aceste modificări nu puteau fi introduse între prima și a doua lectură, în proiectul existent la Parlament? Doar exact pentru asta sunt dezbaterile parlamentare, și au suficienți deputați să vină cu amendamentele dorite. Ei bine, în cazul ăsta ce lauri avea să culeagă ministrul pentru „scurta reformă” a justiției??? – „0”. Asta e problema”, a adăugat Olesea Stamate.

„Deci, tot circul ăsta nu e altceva decît un PR ieftin, de prost gust. Succese în continuare, Fadei, cu așa „reforme” o sa ajungem departe”, a mai menționat aceasta.

Fosta șefă de la Justiție și-a încheiat comentariul prin trei concluzii: „1. Argumentarea pentru proiectul de lege prezentat în Guvern – deblocarea activității CSM. Fadei, pentru a debloca activitatea CSM este nevoie ca tu sa vii la ședințele CSM! 2. În aceste clipe la Curtea de Apel Chișinău se colectează (din nou!!!) semnături pentru o Adunare Generală a Judecătorilor. Mai crede cineva că asta se face fără concursul socialiștilor? 3. Nici tu publicarea proiectului pe site, nici tu consultări publice. Dar ne mai miră oare ceva?”.

Precizăm că, în debutul ședinței Guvernul din 4 decembrie, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a cerut includerea pe ordinea de zi a proiectului ce prevede modificarea Legii cu privire la CSM. Deși a spus că documentul este asemănător cu cel votat de precedentul Executiv, Nagacevschi nu a explicat necesitatea de a-l aproba din nou.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal