„Au fost două sentințe de judecată care i-au redus termenul dlui Filat. Maia Sandu. ministrul Justiției au avut toate pârghiile să intervină și nu au făcut nimic. Au fost trei ședințe a comisiei create de Agenția Națională a Penitenciarelor pentru a-l elibera pe Filat din detenție. Au fost puși oameni docili care să voteze pentru liberarea lui Filat. Demersul a fost depus tocmai în ziua în care cădea Guvernul. Se grăbeau foarte tare”, a declarat deputatul socialist Bogdan Țîrdea

Parlamentarul a mai adăugat că acesta ar fi fost un angajament asumat de Maia Sandu față de fostul premier pentru că a fost promovată de acesta în funcția de ministru al Educației. 

De cealaltă parte, vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari spune că nu e de acord cu decizia de liberare condiționatăa a lui Filat, dar că nu s-ar mira dacă ar afla că în spatele acesteia ar sta însuși președintele Igor Dodon.

„Ar fi o idee absurdă revenirea lui Filat în politică. Orice formațiune de care s-ar apropia ar avea de pierdut. Aspectul juridic este unul dubios. Pe mine nu m-au convins. Denotă din nou că avem Justiție capturată. Oricum, asta nu schimbă culpa dumnealui. Materialele de care dispun denotă că dânsul a fost implicat (în furtul miliardului – n. r.). Nu văd ce ar câștiga conducerea Ministerului Justiției sau Olesea Stamate de la această liberare. Mai mult decât atât, în 2011 – 2012 relațiile dintre Dodon și Filat au fost mai mult decât prietenoase. Zvonurile că geanta lui Șor a ajuns la Dodon prin intermediul lui Filat eu le-am auzit deseori. Am văzut mai multe manifestații la care au participat împreună. Nu m-aș mira dacă în spatele liberării lui Filat ar sta Dodon”, a subliniat deputatul PPDA, Alexandru Slusari.

Fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu a evitat să comenteze dacă liberarea fostului premier ar fi legală sau nu.  

„Tot ce ține de viața personală, rude, prieteni, a dlui Filat, eu apreciez. Dacă este legală sau nu, să se expună cei care sunt în măsură să o facă. N-aș căuta teorii ale conspirației, că stă cineva în spate. Nu mă pot exprima din punctul de vedere al legalității. Viața și libertatea trebuie să o apreciem. Să se verifice legalitatea”, a declarat democratul Andrian Candu.

Foștii colegi de partid ai lui Filat, par să fie singurii care se bucură de punerea în libertate a acestuia

„Cred că Vlad Filat a fost eliberat absolut legal. Nu am discutat cu el încă. În Republica Moldova, cu Justiția pe care o avem, totul este posibil”, a afirmat deputata Maria Ciobanu, referindu-se la o eventuală reverire a lui Filat după gratii.

Amintim că fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, condamnat în 2016 la nouă ani de detenție pentru corupere pasivă și trafic de ifluență, a fost eliberat condiționat, pe 3 decembrie 2019, din Penitenciarul nr. 13 din capitală. Asta după ce, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, decide să reducă termenul de detenție a fostului premier cu 682 de zile, adică cu aproape doi ani. Decizia a fost luată în baza constatărilor Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Pe parcursul detenției sale, Vlad Filat a depus două cereri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). În una dintre cereri, Filat s-a plâns de condițiile de detenție din Penitenciarul 13, precum și de modul în care a fost reținut și arestat.  În cea de-a doua cerere, Filat a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de CEDO.Atât ministrul Justiției, cât și președintele Igor Dodon au declarat că eliberarea lui Filat ridică semne de întrebare și că nu exclud o imixtiune a politicului pe această cauză, indicând spre fostul Cabinet de ministri condus de Maia Sandu. La rândul său, fosta prim-ministră a replicat că „Justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!