„Plahotniuc, în prezent fără domiciliu sau mandatar cunoscut, nu poate pătrunde pe teritoriu elvețian și al principatului Liechtenstein în perioada cuprinsă între 3 decembrie 2019 și 2 decembrie 2029, fără autorizația expresă a oficiului federal de poliție de la Berna. Interdicția de intrare atrage după sine notificarea refuzului de intrare în țară în sistemul de căutare informatizat al poliției”, se arată în documentul prezentat de Alaiba.

Potrivit aceluiași act, efectul suspendării încetează în cazul unui eventual recurs împotriva prezentei decizii.

Acesta poate fi depus în formă scrisă, în termen de 30 de zile, în două exemplare, direct la autoritatea de recurs sau pe adresa sa la un oficiu poștal elvețian sau la o reprezentanță diplomatică sau consulară elvețiană.

Documentul trebuie să cuprindă concluziile, motivele, mijloacele de probă și trebuie să poarte semnătura lui Plahotniuc.

„Decizia atacată și documentele depuse ca probă, trebuie să fie atașate recursului. Decizia motivată poate fi obționută de la oficiul federal al poliției (fedpol)”, se mai arată în document.

Dacă Plahotniuc va încălca interdicția, acesta riscă închisoare de la un an sau mai mult sau o pedeapsă pecuniară însoțită de expulzare.

Precizăm că în luna iulie socialistul Grigore Novac a declarat că a aflat de existența unui dosar în Elveția pe numele lui Vlad Plahotniuc. Novac nu a putut prezenta acte sau probe. Ulterior, Newsmaker a adresat o solicitare la Procuratura Elvețiană și au primit răspuns că acuzatorii locali nu-l urmăresc penal pe fostul lider democrat.

În septembrie, presa elvețiană scria că Republica Moldova ar fi transmis autorităților din Elveția o solicitare de asistență juridică reciprocă în legătură cu o anchetă pe numele lui Plahotniuc.

De menționat că, în septembrie 2018, RISE Moldova a identificat patru dintre proprietățile din străinătate ale lui Plahotniuc. Una dintre vilele sale se află în Geneva și a fost cumpărată în 2011.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!