Alocarea a doar 4,4% din PIB pentru sănătate reprezintă o contribuție de două ori mai mică decât media europeană. Din UE, doar România șchiopătează la acest capitol și poate fi comparată cu RM.

„În valori absolute, situația este mult mai tristă. Republica Moldova va aloca în 2020 circa 195 euro/locuitor, ceea ce este de 14 ori mai puțin decât media europeană și de trei ori mai puțin decât următoarea țară după noi, Albania, care în 2017 a alocat 583 euro/locuitor pentru ocrotirea sănătății”, a menționat Veaceslav Ioniță.


Pentru a depăși acest handicap al subfinanțării sănătății trebuie implementate trei măsuri imediate, spune economistul:

  • Prin lege, o anumită cotă de accize de la tutun să fie alocată ca venituri proprii ale Fondului de ocrotire a sănătății;
  • Statul să majoreze investițiile proprii în infrastructura spitalicească și în echipamente medicale;
  • Statul să susțină activ dezvoltarea asigurărilor medicale benevole.


„În țările dezvoltate, asigurările benevole reprezintă 20-25% din totalul cheltuielilor pentru ocrotirea sănătății. Dacă Republica Moldova ar ajunge la o așa performanță, atunci sistemul de sănătate ar obține 2-3 miliarde de lei anual. În prezent, aceste asigurări sunt la nivel de 100 de milioane de lei anual în RM. Însă, din această sumă, 70-75% de fapt nu sunt chiar asigurări benevole, dar mai degrabă impuse de cerințele țărilor gazdă unde moldovenii merg în vacanță. Altfel spus, sunt asigurări medicale procurate în cazul deplasărilor sau excursiilor în străinătate, care nu au nimic cu sistemul nostru medical, dar dețin cea mai mare cotă în asigurările benevole”, a explicat Ioniță.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!