„Este de datoria noastră să ne închinăm veteranilor care au scăpat lumea de ciuma fascistă”, a declarat Artur Reșetnicov de la tribuna Parlamentului.
„Noi discutăm despre proiectul de hotărâre despre veterani. Ziua Victoriei e pe 9 mai. Guvernul ceea ce e scris în inițiativă este obligat să prezinte un plan de acțiuni. Nu trebuie de politizat. 70 de ani au trecut și noi nu trebuie să dăm aprecieri politice asupra acelor evenimente”, a mai spus Vladimir Voronin.
„Legea spune altceva”
Deputații liberali și cei liberal-democrați au invocat faptul că în legislația Republicii Moldova este denumirea de „Ziua Victoriei asupra Fascismului” și nu denumirea din proiect.
„La data de 9 mai avem Ziua Victoriei Asupra Fascismului. Tot la Minsk a fost semnat un document. A cui semnătură stă pe acest document care încalcă legislația legislația Republicii Moldova și se pliază pe legislația Federației Ruse? Noi nu avem nimic împotriva veteranilor și celor care au luptat în cel de-al doilea război mondial. Noi vrem ca să fie respectată legislația Republicii Moldova. Vrem ca formularea să fie exact ca în legea Republicii Moldova”, a declarat Valeriu Munteanu
„Căutați mâna sau altceva a Moscovei. Noi nu facem schimbări. Noi am indicat Anul Veteranului”, i-a răspuns Artur Reșetnicov.
„Moldova a semnat cu rezerva acordul de la Minsk, deoarece reiese din legislația Republicii Moldova altceva. Vreau să accentuiez că în legislația Republicii Moldova anume această sintagmă este la ora actuală (Ziua Victoriei Asupra Fascismului n.r.)”, a declarat Vlad Filat.
„Nu victoria ci pacea este cel mai bun mod de a încheia un război. Prin slogane militariste nu putem construi pacea. Noi sărbătorim militarismul în timp ce restul europei sărbătorește Ziua Europei. Vă îndemn să vorbim despre pace. Propun să fie schimbată sintagma, să vorbim de al doilea război mondial, să includem pe toți care au participat în război”, a declarat Valeriu Ghilețchi.
PD și PSRM susțin
„Fracțiunea PD o să susțină acest proiect. Noi avem astăzi o oportunitate să dăm dovadă un omagiu pentru milioane de oameni care au rămas în viață. Nu contestă nimeni importanța victoriei asupra fascismului. Hai să ne facem datoria omenească”, a sugerat Marian Lupu.
„Noi să susținem acest proiect, dar nu înțelegem de ce vă jenați de cuvântul „victorie”, a declarat Andrei Neguță de la Partidul Socialiștilor.
„Noi nu trebuie să acumulăm dividente politice. Noi nu întâmplător am propus să fie Anul Victoriei, pentru a-i da un sens mai larg. Cu regret nu ați susținut această inițiativă. Noi o să susținem inițiativa în pofida faptului că voi nu o susțineți pe a noastră. În ce privește formularea trebuie să fie „Marele Război pentru Apărarea Patriei”, a declarat Igor Dodon.
Denumire schimbată.
Proiectul a fost adoptat în final cu majoritatea deputaților formată din partidele PLDM, PD și PCRM, după ce a fost adoptată înainte de vot propunerile liberal-democraților. Liderul socialiștilor, Igor Dodon a declarat că „Sunt sărbătoriți și criminalii SS; și naziștii, și cei care au luptat în armata lui Antonescu. Este o înțelegere a comuniștilor cu eurounioniștii”.
În final a fost formulată denumirea de „Anul Veteranilor celui de-al doilea Război Mondial”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.