„Problema nu este în Sistemul Judecătoresc, ci în puterea Executivă și Legislativă. Facem apel către doamna președintă a Parlamentului să desemneze cât de curând noi membri în CSM și către prim-ministrul Republicii Moldova să asigure prezența ministrului Justiției la ședințele CSM. Domnul Nagacevschi ne-a invitat azi la ora 15:00 la Minister pentru a discuta problemele din Justiție. Mulțumim, dar ținând cont de principiul separării puterii în stat, considerăm că problemele din Justiție trebuie discutate la CSM și nu la Ministerul Justiției, pentru că Ministerul este exponent al puterii executive și în acest caz ar crea dubii privind ingerința în sistemul judecătoresc. Solicităm membrilor CSM să vină la ședința din data de 10 decembrie. Îl invităm pe domnul ministru să vină la ședință și, în mod deschis, public să discutăm”, a declarat președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață.

De menționat că ministrul Justiției a chiulit de la patru ședințe consecutive ale Consiliului Superior al Magistraturii. În cazul în care ministrul Justiției nu se va prezenta în continuare la ședințele Consiliului, membrii CSM spun că acest blocaj poate fi depășit prin desemnarea a doi membri din partea Legislativului. 

„Dacă marți Nagacevschi nu se prezintă la ședință, în regim de urgență, Parlamentul numește doi membri și atunci nu mai este blocaj”, a declarat Petru Moraru.

Șeful interimar al CSM a mai adăugat că majorarea numărului membrilor CSM nu va afecta Reforma Justiției. 

„Suplinirea numărului de membri ai CSM din partea Parlamentului și judecătorilor este salutabilă. Standardele internaționale recomandă ca ministrul Justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiție să nu facă parte din CSM. Majorarea numărului și decizia ca acești membri de drept să nu se regăsească are o logică. Nu va afecta sistemul judecătoresc. Majoritatea membrilor trebuie să fie din rândul judecătorilor. Astfel vor fi șapte judecători și cinci reprezentanți ai societății civile”, a mai punctat Musteață.

CSM nu reușește să se întrunească în ședință deja de mai bine de o lună. Pe ordinea de zi a ședinței din 3 decembrie erau incluse 32 de subiecte. Printre acestea se număra demersul fostului procuror general interimar Dumitru Robu referitor la eliberarea acordului la reținere, aducere silită, percheziție și arestare a unui judecător, dar și cererea de demisie a judecătorului Xenofon Ulianovschi de la Curtea de Apel Chişinău.

Mărul Discordiei

La 27 septembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ) i-a demis pe cei șase membri ai CSM. După vot, participanții au decis organizarea unei noi Adunari Generale a Judecătorilor la data de 25 octombrie, pentru a alege noi membri ai CSM, însă Adunarea din 25 octombrie nu a avut loc din lipsă de cvorum.

CSM nu a recunoscut hotărârile Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie și a depus în acest sens și o contestație prin care a solicitat anularea hotărârii prin care le-au fost ridicate mandatele

La rândul lor, un grup de judecători au sesizat CNA și îl acuză pe președintele interimar al CSM de depășirea atribuțiilor de serviciu, afirmând că acesta a fost revocat din funcția de membru și președinte interimar al CSM prin decizia AGJ din 27 septembrie.

Componenţa CSM 

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din12 membri. În componenţa acestuia intră judecători şi profesori de drept titulari, precum şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul general care sunt membri de drept.

Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt selectați din rândul profesorilor de drept titulari, de către Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Alți șase membri din rândul judecătorilor, inclusiv doi membri supleanţi, sunt aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!