Popov: Locuințe, autotmobile și împrumuturi de zeci de mii de euro

Ruslan Popov declară un salariu total pentru anul 2018, din activitatea sa la Procuratura Generală, de 318,5 mii de lei și onorariu în cadrul Biroului de avocați Ialoveni în sumă de 153,5 mii de lei. Din activitatea didactică, procurorul a obținut 40 de mii de lei.  

Familia Popov deține un apartament de 122 metri pătrați, în valoare de 53 de mii de euro și o casă de locuit (din 2006), cu suprafața de 211 metri pătrați, în valoare de 111,7 mii de lei. Totodată, familia a obținut un venit de 850 de mii de lei din vânzarea unui apartament. 

În declarația depusă în prima jumătate a anului 2019, Ruslan Popov menționează că a procurat în acest an mai multe loturi de pământ.

Familiia are în proprietate trei automobile. Mai exact, o mașină de marca Toyota Corolla (an. fab. 2006) în valoare de 100 de mii lei, un autoturism de model Hyundai (an. fab. 2017) în valoare de 740 de mii de lei și unul de model Hyundai (an. fab. 2017) în valoare de 506 de mii de lei.

Totodată, procurorul declară trei împrumuturi. Popov a împrumutat 125 de mii de lei, în 2018 de la Maria Popov, indicată ca fiind rudă (bunică). În declarație figurează alte două sume, așa încât familia urmează să întoarcă o datorie de 60 de mii de euro până în 2036.

Este de menționat că Ruslan Popov a fost șef interimar la Procuratura Anticorupție în 2013. El însă a fost suspendat pentru scurt timp din funcţia respectivă, după ce pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru că nu a declarat, timp de aproape șapte ani, o casă de milioane din Mileștii Mici, potrivit Anticorupție.md.

Popov a reuşit să scape de pedeapsa penală şi, în octombrie 2014, a fost numit adjunct al şefului Procuraturii Ciocana, iar în 2016 – şef al instituţiei respective, mai arată sursa citată. Până la 19 decembrie 2017, a fost timp de patru ani membru al Consiliului Superior al Procurorilor. În octombrie 2017, a fost desemnat membru al Grupului de monitorizare a Strategiei Naţionale de Integritate pentru 2017–2020. 

Roșioru: Două apartamente, un automobil și salariu de 400 de mii de lei

Procurorul Mircea Roșioru, în declarația de avere depusă în martie 2019, declară un salariu total pentru anul 2018 la Procuratura Generală în sumă de 397 de mii de lei, iar în cadrul SRL Dendrobium, un salariu în sumă de 48 de mii de lei. Din activitatea didactică și din „alte surse legale” procurorul a obținut aproape 33 de mii de lei.

La categoria bunuri imobiliare, Roșioru a declarat, în 2018, două apartamente, dintre care unul achiziționat în același an, în valoare de circa 826 mii de lei.

Totodată, procurorul declară o avere imobiliară cu suprafața de 12,9 metri pătrați, în valoare de circa 49 mii de lei și un garaj de 88 de mii de lei, achiziționtat în 2018. Roșioru are în proprietate un teren de 6 ari, în valoare de aproape 69 mii de lei.

Procurorul deține un automobil, de model Opel Astra, în valoare de 61 mii de lei, cumpărat în anul 2011, dar și un cont bancar cu 380,5 mii de lei.

Mircea Roșioru a fost numit la 9 martie 2017 în funcția de adjunct al procurorului general. Până atunci, el a deţinut funcţia de şef al Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, fiind ales şi preşedinte al Consiliului Superior al Procurorilor. Şi-a început activitatea în cadrul organelor procuraturii în 2001, perioadă în care a deţinut mai multe funcţii în cadrul Procuraturii raionului Hânceşti, Procuraturii Anticorupţie. 

Perevoznic: Un atomobil, apartament și onorarii de 325 mii de lei

Iurie Perevoznic indică în declarația de avere, depusă în luna iulie 2019, un venit sub formă de onororiu din activiatea sa în cadrul Cabinetul Avocatului „Iurie Perevoznic” în sumă de 5200 lei și din activitatea asociației obștești „Centrul de Drept al Femeilor”  și  „La Strada” în sumă de 320 de mii de lei, pentru anul 2018.

Familia Perevoznic are în proprietate un apartament cu o suprafață de 54 metri pătrați, pe care îl deține din 2005. Valoarea bunului nu este indicată. Totodată, familia are un automobil de maraca Honda Accord (an. fab. 2003) în valoare de 72 de mii de lei. 

Iurie Perevoznic este procuror și a deținut funcția de șef al Secției minori și drepturile omului din cadrul Direcției investigații generale a PG, dar și şef-adjunct al secţiei investigaţii financiar-economice şi protecţia drepturilor omului din cadrul PG. În iulie 2019, Perevoznic a fost numit de Consiliul Superior al Magistraturii în funcția de inspector-judecător.

Conform legii, adjuncții procurorului general sunt numiți fără concurs, prin ordinul acestuia și acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!