În grila veche a Moldtelecom „Primul în Moldova” se afla pe locul 25. Modificări similare în grila Moldtelecom au mai avut loc în zilele de 14 și 15 noiembrie 2019, când Guvernul Sandu fusese demis, iar Guvernul Chicu încă nu își obținuse legitimitatea în Parlament.

Sursa a încercat să afle de la Moldtelecom ce a provocat aceste fluctuații bruște în grila posturilor tv. Șefa Secţiei Relaţii cu Publicul şi Evenimente, Irina Vicol, a trimis următorul răspuns la această întrebare: „Ținem să vă informăm că modificările în grila IPTV sunt efectuate în baza popularității posturilor TV și a relațiilor contractuale negociate cu deținătorii acestora”.

Potrivit raportului „Evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în trimestrul II – 2019” al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANARCETI), numărul utilizatorilor de servicii TV contra plată de la Moldtelecom constituie 68.801 de persoane. Operatorul național este depășit la acest capitol de SRL  TV BOX (reprezentată de StarNet Soluții), care deține prima poziție, cu un număr de 98.711 de persoane.

Ordinea grilei tv de la StarNet arată altfel. Aici primele poziții apar în ordinea următoare – Jurnal TV, TV 8, PRO TV, TVR Moldova, iar pe locul 5 se află postul de televiziune Prime TV. În grila StarNet postul de televiziune Primul în Moldova se află pe locul 33.

Fondator al StarNet este Alexandru Machedon, unul dintre finanțatorii Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr și șeful staff-ului de campanie al liderului PPDA Andrei Năstase.

De menționat că, pe 14 noiembrie, Moldtelecom a mutat Prime TV de pe poziția 2 pe locul 12, însă  pe 15 noiembrie, a doua zi, fără explicații, s-a revenit la grila veche.  Atunci, compania care reprezintă interesele Prime și-a exprimat nemulțumirea față de decizia Moldtelecom și a amenințat operatorul de telecomunicații cu amenzi. Ulterior, postările și știrile cu asemenea mesaje au fost șterse de pe site-ul publika.md. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!