Potrivit unui comunicat emis de Poliția Națională, oamenii legii moldoveni au început investigațiile în noiembrie 2018, atunci când unul dintre figuranții pe acest caz, un bărbat străin de 37 de ani, și-ar fi desfășurat activitatea criminală pe teritoriul țării noastre.

După ce bănuitul i-a propus celor doi investigatori sub acoperire de la Chișinău substanța radioactivă și le-a comunicat că intenționează să efectueze tranzacția în Viena, Austria, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis o cerere de comisie rogatorie în vederea autorizării măsurilor necesare și pornirii cauzei penale.

Recent, pe 25 noiembrie, tranzacția, în sumă de trei milioane de euro, a avut loc la Viena. Suspecții au fost reținuți în flagrant, în timp ce urmau să comercializeze celor doi investigatori moldoveni, aflați sub acoperire, un container militar cu substanță radioactivă de 860 de grame, care se presupune că este uraniu îmbogățit „235”.

Substanța a fost ridicată pentru a fi expertizată de autoritățile Austriei.


În prezent, bănuiții se află în custodia autorităților austriece. Aceștia sunt suspectați de păstrarea, transportarea și comercializarea substanțelor toxice și radioactive, care urmau să tranziteze inclusiv teritoriul Republicii Moldova. Doi dintre ei au antecedente penale, iar unul a fost condamnat pentru fapte ilegale similare.

Investigația a avut loc sub conducerea procurorilor PCCOCS, cu sprijinul autorităților din Austria și prin coordonare din partea Europol.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!