Anul 2019 încheie cel mai călduros deceniu. Fenomenele care înainte se produceau o dată pe secol sunt frecvente acum

Anul 2019 încheie cel mai călduros deceniu. Fenomenele care înainte se produceau o dată pe secol sunt frecvente acum

Incendii, secetă, episoade de caniculă şi uragane. Sunt factorii care au determinat calificarea anului 2019 printre primii trei cei mai călduroşi ani înregistraţi din 1850 şi încheie un deceniu de „căldură excepţională”, a anunţat ONU cu ocazia Summitului asupra Climei.

„Anul 2019 marchează finalul unui deceniu cu temperaturi extrem de ridicate, scăderea stratului de gheaţă şi o creştere record a nivelului apelor mării la scară globală din cauza gazelor cu efect de seră produse în urma activităţii umane. 2019 s-ar putea plasa al doilea sau al treilea în lista celor mai călduroşi ani înregistraţi vreodată din 1850, dată la care au fost demarate înregistrările sistematice ale temperaturilor”, a precizat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

Potrivit digi24.ro, creşterea nivelului mediu al apelor mării se accelerează, oceanul devine mai acid, banchiza arctică se retrage, calota glaciară din Groenlanda se topeşte.

Publicitate

Încălzirea este de asemenea însoţită de fenomene climatice extreme, cum ar fi inundaţiile din Iran, seceta din Australia şi din America Centrală, episoadele de caniculă din Europa şi din Australia sau incendiile de pădure care au afectat Siberia, Indonezia şi America de Sud.

Potrivit Centrului de Monitorizare a Strămutărilor Interne (IDMC), peste 10 milioane de persoane au fost strămutate pe teritoriul propriei ţări în primul semestru, 7 milioane dintre acestea din cauza catastrofelor climatice. Inundaţiile reprezintă cauza principală, urmate de furtuni şi secetă. Cele mai afectate regiuni sunt Asia şi zona Pacificului.

Foametea este în creștere la nivel global

„Valurile de caniculă şi inundaţiile, care loveau până acum o dată într-un secol, se produc din ce în ce mai frecvent. Din Bahamas până în Japonia, traversând Mozambic, ţările au suferit efectele devastatoare ale cicloanelor tropicale. Incendiile de pădure au decimat regiuni din Arctica şi Australia", a reamintit secretarul OMM, Petteri Taalas.

Anul 2019 face parte din deceniul 2010-2019, care este „aproape cu siguranţă” cel mai călduros înregistrat vreodată. „Începând cu anii 1980, fiecare deceniu succesiv a fost mai călduros decât precedentul”, a arătat OMM.

În ritmul actual, temperatura ar putea creşte până la 4 sau 5 grade Celsius până la sfârşitul secoluluiChiar dacă statele îşi respectă angajamentele actuale, creşterea au putea depăşi 3 grade Celsius, în timp ce Acordul de la Paris din 2015 prevede limitarea încălzirii globale mondiale sub 2 grade Celsius, şi anume la 1,5 grade Celsius.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal