Una dintre studente a studiat la buget și și-a făcut rezidențiatul la specializarea medicină de familie. Din materialele instanței reiese că tânăra ar fi urmat să se angajeze în cadrul Centrului Național de Sănătate Publică, un domeniu în care angajații sunt plătiți cel mai prost.

Absolventa a pierdut procesul în toate cele trei instanțe. Mai întâi Ministerul Sănătății a calculat că ea trebuie să întoarcă statului pentru instruire 235 de mii  de lei, apoi autoritatea și-a concretizat pretențiile, diminuând suma la 218 mii de lei. La 4 decembrie curent Curtea Supremă de Justiție a emis o încheiere irevocabilă prin care a fost respins recursul depus de apărare la Curtea de Apel. 

Al doilea absolvent la medicină care a pierdut procesul cu instanța de judecată este medic imagist și ar fi trebuit să activeze cel puțin trei ani la Spitalul Raional Cantemir. În cazul lui, Ministerul Sănătății a solicitat mai întâi 230 de mii  lei pentru instruire, apoi autoritatea și-a concretizat pretențiile și a mărit suma la 244 de mii de lei. La fel, în acest caz ncheierea CSJ din 27 noiembrie este irevocabilă. 

Procesul contra rezidenților care nu s-au angajat conform repartizărilor a început în 2017, când ex-ministra Ruxanda Glavan, acum membră în Comisia pentru sănătate a Parlamentului, a decis acționarea în judecată a aproximativ 100 de tineri. 

Amintim că anterior alte două absolvene au pierdut procesul cu Ministerul Sănătății și au fot nevoite să plătească statului câte 240 de mii de lei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!