Mircea Snegur a fost singurul candidat propus pentru alegeri și a fost ales fără opoziție. A obținut atunci aproape două milioane de voturi, împotriva lui votând doar 35.451 de alegători, ceea ce a constituit mai puțin de 2% din numărul total de votanți prezenți la urne.

Mircea Snegur a fost președinte al Republicii Moldova până la 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi. Fost activist al Partidului Comunist, Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident. 

Una din cunoscutele publicații din acea perioadă a fost ziarul „Țara”, succesor al ziarului „Deșteptarea”, fondat pe 15 august 1990 ca ziar al Frontului Popular din Moldova. În edițiile ce au precedat scutinul din 8 decembrie 1991, surprindem mai multe texte critice în adresa președintelui Mircea Snegur, care scoteau în evidență modul de organizare a alegerilor, problema unionismului și relațiile interetnice.Alegerile prezidențiale din 1991 au avut loc pe fondul tensiunilor etnice, separatiștii din Găgăuzia și Transnistria declarând că nu vor participa la alegeri. Subiectul a fost reflectat și în paginile ziarului.În zilele de după alegeri, publicația scria despre fraudarea scrutinului.


O altă publicație a acelei vremi a fost și „Curierul de seară”, ziarul Consiliului Municipal, editat în limba rusă. În paginile acestuia surprindem informații despre secțiile de votare, un articol portret dedicat candidatului, precum și o pagină dedicată victoriei înregistrate de singurul concurent electoral. Comparativ cu „Țara”, textele de aici denotă o vădită susținere pentru Mircea Snegur. 


 

„Tineretul Moldovei” era un săptămânal de limbă rusă, ce scria în mare parte despre situația din Transnistria. Totuși, găsim și aici pagini întregi despre scrutinul prezidențial, până și după ziua alegerilor.  

„Sfatul Țării”, publicație cotidiană a Parlamentului s-a remarcat printr-o varietate de opinii reflectate în articolele despre scrutinul prezidențial. Mai mult, imagini ce reprezentau victoria lui Snegur au fost contrapuse cu poze de la incidentele de la Dubăsari, acolo unde deja se începea ceea ce urma să fie războiului de pe Nistru. În timpul campaniei electorale, ziarul „Literatura și Arta” a publicat un interviu, în care Mircea Snegur declara că „poate crea o Moldova ce s-ar integra în Europa”, iar în numărul . care a urmat după scrutin, găsim chiar pe prima pagină, informația despre rezultatele alegerilor.   

Pe final, mai prezentăm câteva pagini din „Moldova Suverană”, cotidianul Guvernului din acea vreme. Publicația a dedicat subiectului alegerilor prezidențiale pagini întregi, atât în campania electorală, cât și după scrutin. 


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!