De asemenea, în cadrul ședinței de astăzi, a fost propus spre examinare subiectul sancționării altor posturi tv din Moldova.

„Avem două posturi tv care au avut mici abateri de la legislația în vigoare - NTV Moldova și Publika TV. Pentru mine este îmbucurător că raportul de monitorizare coincide cu cel al societății civile. Propunerea mea este să sancționăm posturile de televiziune care au încălcat legislația”, a declarat membra CA, Lidia Viziru.

De cealaltă parte, directorul Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a declarat că în unele situații atenționarea radiofuzorilor are același efect ca și sancționarea acestora:

„Consider că într-o campania electorală este imposibil să fie respectate toate rigorile unui comportament adecvat. Noi trebuie să vedem gradul de depășire a acestora. Nu putem să punem posturile de televiziune să respecte la milimetru. Sunt aspecte mai importante: că nu a fost discriminare, incitare la ură, etc. Printre mecanismele de care dispune CA, sancționarea nu este cea mai eficientă. Cred că atenționarea poate avea un aspect la fel de benefic”.

În același context, membrul CA, Iulian Roșca a precizat că, potrivit lui, sesizarea implică o doză de subiectivism, iar sancționarea financiară ar împinge  radiodifuzorii cu pricina în zona roșie. 

„Aceste încălcări nu putem spune că nu sunt importante, mai ales că acum jurnalismul este cel care trebuie să contribuie la contrarcararea dezordinii. Noi trebuie să avem jurnaliști de calitate, iar radiodifuzorii să nu admită încălcări”, a spus membra CA, Tatiana Buraga.

În concluzie, patru membri CA au votat împotriva sancționării cu 25 000 de lei  a posturilor de televiziune Publika TV și NTV Moldova.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!