„Este absolut clar că, în lipsa unui contract dintre Rusia și Ucraina privind tranzitul de gaze, o primă soluție de alternativă pentru depășirea temporară a crizei era aprovizionarea cu gaze utilizând reversul conductei transbalcanice, care are capacități limitate și nu acoperă în totalitate consumul țăriii noastre, dacă excludem Transnistria, Cuciurganul asigurând în proporție de 70 la sută piața Republicii Moldova cu energie electrică obținută în urma valorificării gazelor rusești”, a declarat Năstase.

El spune că vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a cerut ministrului Economiei și Infrastructurii să ofere soluții pentru o eventuală criză.

„Spre marele nostru regret, majoritatea PD-PSRM a respins inițiativa Platformei DA. Preşedintele și Guvernul dau asigurări contradictorii pe la televiziuni că nu ar exista motive de îngrijorare. În timp ce Igor Dodon își dă cu părerea că, indiferent de relațiile dintre Rusia și Ucraina pe subiectul tranzitului, Moldova va primi gaze din Federația Rusă și după 1 ianuarie 2020 prin trei modalități de furnizare, guvernul Chicu a decis în regim de urgență inițierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru obținerea unui credit în vederea procurării unor cantități de gaze naturale din Ucraina sau Uniunea Europeană”, spune Năstase.

Citește și: Ce se întâmplă dacă nu mai primim gaz prin Ucraina? Scenariile Guvernului

Liderul PPDA spune că, la această etapă, e important ca MoldovaGaz să inițieze semnarea unui contract standard de tranzit cu Ucraina până la activarea acestei opțiunii în situația în care Moldova va fi nevoită să cumpere gaze naturale din alta țari decăt Rusia. „Asemenea oportunitate există și vecinii noștrii au propus deja o astfel de soluție”, spune el. 

Fostul șef de la MAI afirmă că e nevoie de o celulă de criză cu implicarea factorilor de decizie din partea Guvernului, sectorului energetic, experți naționali și internaționali pentru elaborarea unui plan național anticriză.

„Dacă nu se va ține cont de sugestiile noastre politice, dacă guvernarea va ignora soluțiile propuse de Platforma Demnitate și Adevăr și nu va stinge criza energetică până la 1 ianuarie, lăsând țara în frig și întuneric, ne rezervăm dreptul să declanșăm acțiuni masive de protest pentru a determina demisia și tragerea la răspundere penală a tuturor decidenților vinovați”, a conchis Năstase.


Pe final de noiembrie, Guvernul spunea că examinează trei scenarii pentru aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale în perioada rece a anului. Primul ține de păstrarea rutei tradiționale de tranzit prin Ucraina, dacă vecinii noștri ajung la un acord cu Federația Rusă. În caz contrar, se mai analizează posibilitatea de a livra gazele până la hotarul Federației Ruse cu Ucraina, ca ulterior acestea să fie transportate de MoldovaGaz până la hotarul dintre Ucraina și Republica Moldova. A treia opțiune este furnizarea gazelor prin coridorul transbalcanic, prin conducta Turkish Stream. Scenariile au fost discutate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!