„Sunt foarte multe opinii cu privire la disciplina Istoria Românilor. De exemplu, în România nu se predă disciplina Istoria Românilor. În România, din anul 1997, adică mai mult de 20 de ani se ține cursul de Istorie. Astfel de denumire are cursul respectiv și în Franța, Germania și alte țări. De ce se face așa? Deoarece unul din principiile actuale de predare în școli este de a exclude etnocentrismul. Cum va fi la noi? Cred eu, referitor la acest subiect se vor expune experții atât naționali cât și internaționali. De exemplu, pentru mine e interesantă opinia cercetătorilor de la Institutul Eckert, din Braunschweig, Germania, cel mai important institut de cercetare a istoriei. Dacă vom recurge la unele modificări, cu siguranță vom apela doar la părerea experților”, spune Popovici în interviu.

Ulterior, Popovici a fost solicitat să comenteze subiectul adițional, explicând ce a avut în vedere prin „etnocentrism”. Pentru Jurnal de Chișinău, Popovici a definit termenul cu pricina prin plasarea „unui singur popor în centrul abordărilor”.

„Lucrul respectiv nu mai este prezent, de exemplu, în manualele de geografie, de istorie în țările UE, inclusiv în România”, a ținut el să sublinieze.Citește și: Ministrul Educației, huiduit, apoi aplaudat în timpul inaugurării bustului poetului Matcovschi (VIDEO)

Amintim că la scurt timp după depunerea jurământului de numire în funcție, Popovici a declarat că vorbește limba română, deși anterior se pronunțase public, de mai multe ori, despre importanța păstrării în Constituție a sintagmei de „limbă moldovenească”. „Eu vorbesc Româna, dar nu cred că cineva greșește dacă o numește moldovenească, fiindcă așa este în Constituție și fiecare are dreptul să o numească așa”, a spus Popovici.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!