Ponderea totală a candidatelor la funcția de primar pentru alegerile din 20 octombrie 2019 a crescut cu doar cu 5% față de scrutinul electoral din 2015. 

Luând în considerare tendința de creștere a numărului de femei candidate la funcția de primar/ă în ultimele scrutine electorale, Moldova va atinge ponderea de 40% a femeilor candidate pentru funcția de primară tocmai peste trei cicluri electorale – în anul 2031.

Ponderea femeilor care candidează independent rămâne a fi mai mică decât ponderea femeilor desemnate pentru aceeași funcție de către partidele politice.

„Acest lucru arată că femeile sunt mai reticente să candideze, fără a avea sprijinul unui partid, inclusiv sprijinul moral și financiar și că sporirea gradului de reprezentare a femeilor pentru funcția de primar nu va fi posibilă fără implicarea partidelor politice”, spun autorii.


De asemenea, ponderea primărițelor a crescut cu doar 2% în urma alegerilor locale 2019. În rezultatul acestui scrutin, 22,4% candidate au ieșit învingătoare. Însă în 2019 s-a înregistrat cea mai mare pondere a femeilor candidate la funcția de consilieră din ultimele 4 scrutine electorale.  Pentru funcția de consilieră raională doar 10,9% de femei au candidat independent, față de 89,1% candidați bărbați.  

În majoritatea raioanelor în care au fost alese femei primare și numărul de consiliere învingătoare este mai mare.  

Prezența femeilor și bărbaților în cadrul dezbaterilor pentru alegerile locale generale din 2019 a fost una puternic inechitabilă. La șase din zece emisii au participat în exclusivitate bărbați. Doar femei au fost prezente la 4 la sută din dezbateri. Sumar, bărbații au participat la 85% dezbateri, femeile la doar 29%. La 11% din dezbaterile planificate nu s-au prezentat candidați. 

„Cu regret, rezultatele prezentei monitorizări arată o participare a femeilor în platouri chiar mai joasă decât pe listele de candidați. Din cei 172 de participanți la dezbateri doar 12,2% au fost femei”, notează autorii. 


Amintim că la scrutinul local din acest an au fost aleși 898 de primari. Dintre aceștia, 786 (87,5%) reprezintă o formațiune politică și 112 (12,5%) sunt independenți. Componența de gen este următoarea: 702 (78,2%) - bărbați și 196 (21,8%) - femei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!