Chicu dă asigurări că disciplina „Istoria românilor” nu va suferi schimbări. „Are cu ce se ocupa Popovici decât să vină cu așa inițiative”

Chicu dă asigurări că disciplina „Istoria românilor” nu va suferi schimbări. „Are cu ce se ocupa Popovici decât să vină cu așa inițiative”

Prim-ministrul Ion Chicu dă asigurări că nu vor fi aduse modificări obiectului de studiu „Istoria Românilor”. Declarația după ce ministrul Educației, Corneliu Popovici a vorbit despre posibile modificări aduse disciplinei. „Are cu ce se ocupa și Popovici, și ceilalți miniștri decât să vină cu asemenea inițiative”, a menționat premierul în cadrul emisiunii Cutia Neagră la TV8.

„Toți miniștrii din garnitura actuală știu foarte bine că trebuie să se abțină de la orice declarație care ar scinda societatea. Pentru că nu trebuie să mergi departe (n.r. ca să vezi consecințele). Vedem ce s-a întâmplat în 28 de ani.

De aceea, istoria, limba, relații și așa mai departe, sunt lucruri care trebuie lăsate să le discute academicieni, mediul profesoral. Iar cei care trebuie să se îngrijească de gestionarea lucrurilor, minister, educație și așa mai departe, trebuie acolo să muncească, dar nu să facă declarații ce scindează populația”, a menționat șeful Cabinetului de Miniștri.

Eu vă asigur că nu va fi nicio schimbare pe dimensiunea respectivă. Are cu ce se ocupa și Popovici și alți miniștri, prim-ministrul, decât cu asemenea inițiative”, a dat asigurări Chicu.

Amintim că ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Guvernul Chicu, Corneliu Popovici, spune că experții internaționali sunt cei care trebuie să se pronunțe despre necesitatea schimbării denumirii disciplinei școlare „Istoria Românilor”. Totodată, el afirmă că unele țări numesc disciplina doar „Istorie” pentru a omite „etnocentrismul”.

Este de menționat că la scurt timp după depunerea jurământului de numire în funcție, Popovici a declarat că vorbește limba română, deși anterior se pronunțase public, de mai multe ori, despre importanța păstrării în Constituție a sintagmei de „limbă moldovenească”. „Eu vorbesc româna, dar nu cred că cineva greșește dacă o numește moldovenească, fiindcă așa este în Constituție și fiecare are dreptul să o numească așa”, a spus Popovici.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.