Președintele PUN este convins că liberarea lui Vlad Filat putea fi dispusă de o singură persoană - Igor Dodon. Totodată, politicianul este sigur că Vlad Filat ar fi plătit o anumită sumă pentru a ieși din detenție.

„El a plătit pentru aceasta, cu siguranță. Administrației penitenciarului? Nu. Lucrurile se fac altfel. Unicul om care avea capacitățile de a-l elibera era Igor Dodon”, afirmă Octavian Țîcu.

În alt context, politicianul crede că scopul Moscovei în R. Moldova a fost întotdeauna fragmentarea „puterii de drepta”.

„Cu cât mai mulți unioniști și partide pe dreapta, cu atât stânga pare mai consolidată. Oamenii s-au săturat de atâtea „partiduțe” pe dreapta și votează cu cei puternici. Filat a fost scos pentru a crea iluzia unei fragmentări a dreptei”, susține Țîcu.

Al treilea motiv care a dus la eliberarea lui Vlad Filat este că acesta „are de purtat un război cu PD”. „Dodon, prin această mișcare, pune o tensiune și în interiorul PD, care l-a încarcerat pe Filat”, a punctat deputatul.

Totodată, președintele PUN susține că mișcarea PLDM de a se asocia cu Vlad Filat este egală cu „un glonț în cap”, așa cum imaginea partidului a fost construită până acum fără ex-premier. „Orice asociere cu Vlad Filat este sărutul morții”, a mai adăugat președintele PUN.

Amintim că, pe 3 decembrie 2019, ex-premierul Vlad Filat, reținut în 2015 și condamnat la nouă ani de închisoare, a fost liberat condiționat – cu doi ani, 11 luni și trei zile înainte de termen. Decizia a fost luată de judecătorul Victor Rațoi, cel care, în octombrie 2015, a dispus arestul fostului prim-ministru

La scurt timp de la punerea în libertate, Vlad Filat a venit la ședința Consiliului Național Politic al Partidului Liberal Democrat din Moldova, unde a fost invitat în calitate de fondator.

Fostul lider al PLDM spunea, anterior, că în momentul de față nu este interesat de politică. „Dar, asta nu înseamnă că nu voi discuta cu oameni politici”, a declarat Filat în prima sa conferință după liberarea condiționată din penitenciar. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!