Clădirea Circului din Chișinău a fost supusă unei expertize tehnice. Experții au evaluat starea tehnică a clădirii, acoperișul, subsolurile și pereții exteriori. În baza rezultatelor expertizei tehnice, la începutul anului 2020 va fi organizat un concurs pentru realizarea lucrărilor de proiectare a lucrărilor de renovare. 

Esența conceptului constă în păstrarea Circului ca edificiu de patrimoniu și transformarea lui într-un centru cultural și educațional, într-o instituție care va prezenta spectacole de circ, dar va găzdui și concerte de ale marilor artiști, va organiza festivaluri/târguri naționale și internaționale sau manifestări festive de amploare. 

În cadrul programului va fi restaurată și Cetatea Tighina. A fost comandată realizarea unui studiu de expertiza tehnică și design, în baza căruia vor fi stabilite cele mai afectate porțiuni, care au nevoie de intervenții urgente.

„Cetatea este un obiectiv istoric din secolul XV, de o importanță foarte mare. Până acum, nu a beneficiat de conservare. Lucrările care s-au făcut anterior aici au vizat zona parcului și nu cetatea propriu-zisă. De asta suntem recunoscători Uniunii Europene pentru inițiativă”, a spus directorul cetății, Aleksandr Iaskov.

Finanțarea are loc prin programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Acesta își propune să contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!