În cel mai recent scandal pe această temă, ministerul german de Externe a decis expulzarea a doi diplomați ruși, ca urmare a presupusei implicări a serviciilor secrete ruse în asasinarea, la Berlin, a unui lider militar cecen-georgian, Zelimkhan Khangoșvili.

Procurorul general al Germaniei a decis să preia acest caz, după ce experții criminaliști l-au identificat pe asasin drept Vadim Krasikov, persoană căutată pentru asasinarea unui om de afaceri rus, la Moscova, în 2013.

În vara lui 2013, la Moscova, un asasin s-a folosit tot de o bicicletă pentru a se apropia de victima sa - omul de afaceri rus Albert Nazranov. În acest caz, omul de afaceri a încercat să se apere și s-a luptat, pentru puțin timp, cu agresorul său care l-a împușcat, în cele din urmă, în cap și piept, de la mică distanță. Scena confruntării dintre cei doi a fost surprinsă de camerele de supraveghere din Moscova.

Polițiștii germani au stabilit, în urma unor expertize criminalistice, că asasinul din Moscova, din 2013, este una și aceeași persoană cu asasinul din Berlin, în 2019. Numele său din pașaport era Vadim Sokolov, iar cel real, suțin autoritățile din Berlin, este Vadim Krasikov

Procurorul-șef al Germaniei a acuzat guvernul rus că i-a înmânat „în mod deliberat” lui Vadim Krasikov un pașaport în care identitatea acestuia e schimbată („Sokolov”, în loc de „Krasikov”).

În plus, autoritățile de la Moscova au solicitat, în 2015, revocarea unui mandat de urmărire internațională pe numele „Vadim Krasikov”. După care, aceleași autorități i-au emis lui Vadim Krasivok o nouă carte de identitate, cu numele de „Vadim Sokolov”.

În cazul crimei de la Berlin, autoritățile au cerut expulzarea a doi angajați ai ambasadei ruse, bănuiți a fi membri ai aceluiași serviciu - GRU. Autoritățile germane încă sunt reticente în a compara uciderea la Berlin, a georgianului Khangoșvili, cu cazul Skripal, din Marea Britanie și așteaptă rezultatele oficiale ale anchetei, chiar dacă „dovezile circumstanțiale” indică faptul că a fost vorba, cel mai probabil, de un asasinat politic.

Asasinul, prins cu ajutorul unor adolescenți care au sunat la 112

În data de 23 august 2019,  Zelimkhan Khangoșvili a fost împușcat pe stradă, ziua, în amiaza mare, în apropierea unei cafenele situate la intrarea într-un parc. Khangoșvili era un fost comandant militar cecen care participase la războiul ceceno-rus și care lucra, potrivit Der Spiegel, pentru serviciile de securitate georgiene.

Asasinul s-a apropiat de Zelimkhan și i-a tras două gloanțe în cap, de la mică distanță, cu un pistol Glock 26, prevăzut cu surdină.

Asasinul a fugit apoi, cu bicicleta. Ajuns pe malul râului Spree, a început să-și schimbe hainele. Pistolul și hainele din momentul crimei le-a pus într-o pungă și le-a aruncat în râu. Tot în râu și-a mai aruncat și peruca pe care a purtat-o în timpul asasinatului și o forfecuță folosită pentru tunderea bărbii.

Criminalul a fost descoperit și identificat grație a doi adolescenți care se aflau întâmplător pe malul râului în acel moment și care au sunat imediat la Poliție. Polițiștii l-au prins pe suspect într-o gară din apropiere. Asupra sa avea un bilet de avion cu destinația Moscova și un pașaport rusesc cu numele de „Vadim Sokolov”.Potrivit publicației germane, astfel de atacuri și tentative de asasinat sunt coordonate de o unitate secretă a GRU, cunoscută drept „29155”.

Agenții GRU obișnuiesc să călătorească prin toate țările Uniunii Europene sub mai multe identități și, în ceea ce privește unitatea 29155, se presupune că aceasta a fost inclusiv implicată într-o tentativa de răsturnare a guvernului din Muntenegru, în 2016 sau în protestele de amploare din Spania legate de independența Cataloniei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!