Caruselul din Piața Marii Adunări Naționale, amplasat pentru perioada sărbătorilor de iarnă și prevăzut cu un program gratuit de câteva ore, pentru distracția copiilor, a trezit mai multe semne de întrebare printre consilierii municipali.

Ex-primarul Dorin Chirtoacă îl acuză în acest context pe Ion Ceban că ar susține businessul PSRM. Argumentul său ar fi că administratorul firmei SRL „Maximus Grup”, Stanislav Chimacovschii, ar fi partener de afaceri cu fiul consilierului PSRM, Vasilii Chirtoca.  Într-un răspuns pentru TV8, Chirtoca confirmă legătura de business între cei doi, dar infirmă că ar fi cunoscut cine este proprietarul firmei ce gestionează caruselul. 

Cu ce se ocupă SRL „Maximus Grup”

Firma este gestionată în prezent de Stanislav Chimacovschii, deși în 2017 figura pe numele lui Alexandru Babără. La capitolul „Cifra de afaceri”, pentru perioada anilor 2015-2018, este indicat un total de 0 lei venituri. Firma este licențiată în vederea „Comerţului cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”. Din 2015, firma are înregistrat un singur angajat.Ce spun consilierii fracțiunii PAS

La data de 10 decembrie, consilierii municipali din fracțiunea PAS au înaintat către primarul general al capitalei, Ion Ceban, o solicitare prin care cer să li se ofere informații despre procedura de selectare a agentului economic SRL „Maximus Grup” pentru prestarea serviciilor în PMAN. Totodată, se cere actul ce confirmă încheierea unei înțelegeri de prestare a acestor servicii. 


Totodată, consilierii îi cer lui Ceban să explice de ce a fost stabilit anume acel grafic limitat de timp pentru folosirea gratuită a caruselului.

Amintim că edilul capitalei anunța că zilnic, în perioada orelor 14:00-17:00, caruselele vor fi gratuite pentru copiii cu vârsta până la 12 ani. Ion Ceban a primit și o confirmare în scris de la Stanislav Chimacovschii, care solicita ca locul să fie asigurat cu supravegherea poliției „pentru a evita îmbulzituri”.


Consiliera PL Veronica Herța critică programul gratuit și publică lista de prețuri pentru celelalte ore. „Ei, dar prețurile sunt așa cum sunt: 3 min cu mașinuța 50 lei!!!! Pentru comparație, la patinaj 40 de minute tot 50 lei”, scrie Herta pe pagina sa de Facebook.


Ce spune Ion Ceban

„Nu mă ocup eu, n-am favorizat și nu o să favorizez pe nimeni în acest sens. Solicitarea mea a fost ca în perioada sărbătorilor de iarnă, de la ora 14 la ora 17, pentru copii cu vârsta sub 12 ani să fie caruselul gratis. Acum acest lucru se realizează și sper că dacă există vreo abatere, să ne dați de știre. De carusel s-a ocupat direcția Comerț, iar luni, ați văzut că directorul a primit mustrații pentru lucrurile pe care le-a făcut deloc bine, sau alte cazuri legate de caruseluri”, a menționat Ion Ceban în cadrul unei intervenții video pe pagina sa de Facebook.

Amintim că nu este prima dată când caruselul provoacă un scandal. Recent, în urma nemulțumirilor publice referitor la aspectul fetelor dezbrăcate ilustrate pe construcție, Primăria a încercat să acopere imaginile.

S-a mai întâmplat și în 2016, când autoritățile promiteau că agentul economic va fi tras la răspundere. Poliția fusese sesizată de Agenţia de Stat pentru Protecţia Moralităţii (ASPM), autoritate care a fost lichidată acum doi ani.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!