Cum a obținut Plahotniuc pașaportul cu a doua identitate

Renato Usatâi afirmă că ex-liderul PD Vlad Plahotniuc și-a făcut pașaportul cu ce-a de-a doua identitate în luna martie 2018. Potrivit liderului Partidului Nostru, actul a fost permis de Serviciul de Informații și Securitate, iar președintele, Igor Dodon, cunoștea despre acest fapt. 

Pașaportul a fost eliberat, susține Usatîi, sub argumentul că Plahotniuc participă la „acțiunea de eliberare a piloților”. Amintim că în acea perioadă trei piloți din R. Moldova au participat în cadrul unei operațiuni ONU, unde unul a decedat, iar alții doi au fost luați ostatici.

„Pe lângă faptul că Plahotniuc și-a făcut lui „pașaport fermecat”, a mai făcut și altor persoane. În curând voi demonstra cu probe”, a menționat Usatîi. Una dintre persoanele ce a obținut un astfel de pașaport ar fi Gherman Gorbunțov. „În UE, Plahotniuc îi dădea pașaport străin doar pentru un an. Ca să-l protejeze, Plahotniuc i-a eliberat un pașaport pe numele Piotr Chirov, ca cetățeam al Republicii Moldova, care este și astăzi”, spune liderul Partidului Nostru și susține că are probe ce ar demonstra că au avut loc mai multe tranzacții internaționale folosindu-se aceste două identități.

Ex-liderul PD ar fi cerut azil în Ucraina

Renato Usatîi afirmă că Vlad Plahotniuc ar fi cerut azil în Ucraina, deoarece țara nu extrădează cetățeni în Rusia, unde Plahotniuc figurează în mai multe dosare penale. Solicitarea ar fi fost făcută cu mai mult timp în urmă. Totodată, susține Usatîi, Vlad Plahotniuc nu poate părăsi în prezent SUA, unde se crede că s-ar afla, din motiv că aceasta ar putea genera anularea solicitării de azil pe teritoriul american. Mai mult, politicianul afirmă că Plahotniuc ar fi trăit într-o casă de lux în Miami, promițînd unui oligarh că o va cumpăra, promisiune pe care nu ar fi îndeplinit-o.

Amintim că ex-președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a fost dat în căutare internațională și interstatală. Prima cauză penală pe numele lui Plahotniuc a fost deschisă în baza unor fapte săvârșite între 2013-2014. Acesta e bănuit că a creat o schemă pentru a obține bunuri și venituri ilicite. 

Cea de-a doua cauză penală de asemenea datează din anii 2013-2014. „Societatea Tukumaan Ltd” a creditat Finpar Invest cu peste 7,2 milioane de dolari, cu destinația SRL Nobil Air și către ABD Asiana Development Ltd. Această companie a efectuat, la rândul său, transferuri bancare pe numele soției lui Plahotniuc”, a declarat anterior șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Totodată, Plahotniuc figurează în mai multe dosare penale în Federația Rusă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!