„Săptămâna trecută a avut loc ședința Consiliului Superior de Securitate, unde a fost examinată și întrebarea aceasta. [...] Sunt făcute multe acțiuni procesual-penale, dar până acum noi nu avem numele beneficiarilor. Cred că această direcție în luna apropiată va fi consolidată”, a menționat procurorul general.

Întrebat când se vor afla numele beneficiarilor furtului miliardului, Stoianoglo a spus că cele două rapoarte nu conțin informație concretă și este greu de spus.

„Eu înainte am auzit din presă că avem rapoartele Kroll 1 și Kroll 2. Am crezut că în ele avem ceva concret. Dar așa am înțeles după ședința Consiliului de Securitate că în aceste rapoarte nu este nimic despre beneficiarii furtului miliardului”, susține procurorul general.

De cealaltă parte, deputatul Alexandru Slusari, cel care a dirijat lucrul Comisiei de anchetă privind frauda bancară și a dezvăluit nume ale beneficiarilor furtului miliardului, susține că procurorul general, fie nu a citit rapoartele Kroll, fie minte.

„Procurorul General continuă să mă decepzioneze. Cănd dânsul susține că raportul Kroll 2 nu conține numele, eu pot presupune trei versiuni de origine a acetei afirmației pripite. Sau dl.Stoianoglo deloc n-a citit raportul Kroll 2. Sau el a citit doar raportul Kroll 2 și nu a făcut cunoștința cu Confidential Working Papers Part I și Part II. Sau dânsul minte.

În orice caz, după mine, asemenea declarații, după 4 luni de activitate a Comisiei parlamentare de anchetă și în urma unor publicații în presă, care în mare parte au fost veridice, nu aduc valoarea adăugată noului Procuror”, scrie Slusari pe pagina sa de Facebook.

Amintim că în luna septembrie, Alexandru Slusari a  dezvăluit că în raportul Kroll figurează Vlad Plahotniuc. Pe locul doi, e gruparea lui Vlad Filat și Ilan Șor. 

AGORA precizează că în anul 2018, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, ar fi fost recuperate circa 715 milioane de lei. Până la 1 ianuarie 2019, autoritățile au reușit să recupereze circa 1,718 miliarde de lei de la cele trei bănci implicate în jaful secolului din Republica Moldova, aflate în proces de lichidare. Acest lucru înseamnă că până astăzi, pe parcursul primelor luni ale anului curent au fost recuperate aproape 600 de milioane de lei.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!