CNA amintește că pe 10 octombrie 2019, Plahotniuc a fost anunţat în căutare locală, iar peste o săptămână - în căutare interstatală.

Pe 31 octombrie 2019, CNA a adresat un demers către Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul MAI din România referitor la aflarea lui Plahotniuc la Iaşi, în perioada 25-28 octombrie 2019. „Pe 5 noiembrie, în răspunsul adresat CNA, MAI a informat că demersul a fost redirecţionat către Inspectoratul General al Poliţiei Române”, spun cei de la CNA.

La data de 4 decembrie 2019, „în scopul orientării autorităţilor competente în vederea identificării locului aflării învinuitului”, instituția a transmis demersuri şi la Ambasadele Regatului Unit şi a Statelor Unite ale Americii din Republica Moldova.

Pe 10 decembrie 2019, CNA a sesizat Centrul Cooperare Poliţienească Internaţională, Ambasadele României, Statelor Unite ale Americii şi Regatului Unit din Moldova despre faptul că învinuitul deţine încă o identitate cu acte valabile, eliberată pe numele Vladislav Novak. Înștiințarea s-a transmis abia săptămâna asta, deși informația a fost enunțată de Igor Dodon încă pe 4 decembrie.


Amintim că Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, spune că nu știe dacă fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, se află la Miami, așa cum se vehiculează în spațiul public. 

Oficialul a mai declarat că, până în prezent, autoritățile de la Chișinău nu au înaintat Statelor Unite o cerere oficială de extrădare a fostului președinte PDM.Între timp, pe numele lui Plahotniuc sunt deschise două cauze penale și în R. Moldova. Cauzele penale au fost unite într-o singură procedură și sunt conduse de un grup de ofițeri de urmărire penală. Țara noastră l-a anunțat în căutate internațională și interstatală. Plahotniuc este dat în urmărire și de către Rusia și are interdicție de intrare pe teritoriile Elveției și Principatului Lichtenstein.

Amintim că anterior, fostul președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, declara, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, că fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, ar deține dublă identitate în Republica Moldova. Ulterior, în presă a apărut informația că cel de-al doilea pașaport al fostului lider al Partidului Democrat ar fi pe numele Victor Novak. 

Recent, președintele Igor Dodon a confirmat că Vlad Plahotniuc avea o altă identitate sub numele de Novac Vladislav Vladimir.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!