„Este al patrulea protest cu revendicări legate de tarif. S-au schimbat prețurile la carburanți, la reparație ș.a.m.d, ceea ce ne impune să ieșim la protest. După calculele noastre, prețul trebuie să fie de 92 de bănuți per kilometru”, ne-a spus Veaceslav Găină, administratorul unei companii de transport.

Șoferii sunt gata să mai cedeze, până la un tarif de 74-76 de bani per kilometru, dacă li se vor oferi anumite facilități.

„Este un memorandum pe care noi trebuie să-l încheiem cu Ministerul Economiei, ei trebuie nouă să ne facă niște privilegii, ca noi să avem de unde să scădem un pic tariful. Este vorba de privilegii ce țin de mașinile reutilate, să putem să activăm. Motorul să fie considerat piesă de schimb”, a declarat un alt administrator de companie de transport, Maxim Cojocaru.

„Am avut o întâlnire cu ministrul, mi-a confirmat că ei ne așteaptă la negocieri. După discuția de azi, sper că noi suntem pe calea de a porni niște negocieri serioase”, a menționat președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa.

Iar dacă cerințele transportatorilor nu vor fi îndeplinite, aceștia amenință cu o nouă grevă.

„Noi avem capacitatea ca vreo 50 de mii de foiți să fie repartizate călătorilor noștri. Asta înseamnă vreo 350 de mii pe săptămână. Noi vom încerca să dăm câte un text în fiecare săptămână, despre casele lor, unde învață copii lor, în comparație cu ce se întâmplă cu salariile noastre, cu copii noștri, șoferii noștri”, a mai spus Oleg Alexa.

De partea cealaltă, pasagerii reclamă veniturile modeste.

„Nu avem și așa cu ce le plăti pe acestea care sunt acum”, ne-a zis o femeie care își cumpărase un bilet de călătorie spre Ștefan Vodă.

„Nu putem să plătim mai mult, noi dorim să plătim mai puțin, nu mai mult, 10 lei, nu 15, așa cum este acum spre Puhoi”, a menționat un pensionar.

Totuși, unii sunt gata să plătească mai mult. „Eu, de exemplu, până la Tiraspol mă duc. Plătesc 36 de lei... cu 10 lei se poate de majorat, până la 46, până la 50”, a declarat o altă pasageră de la Autogara Centru din Chișinău.

Amintim că ultima majorare a tarifelor a avut loc în 2012: de la 36 la 48 de bani pe kilometru.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!