La cei 16 ani ai săi, Greta Thunberg este deja cunoscută în întreaga lume pentru pozițiile ferme pe care le-a luat în sprijinul protecției mediului. Ea a fost nominalizată anul acesta și la Premiul Nobel pentru Pace, însă nu a obținut distincția oferită de Academia Suedeză.
Greta a ajuns în atenția întregii lumi când, la Summitul ONU dedicat schimbărilor climatice din septembrie 2019, de la New York, a rostit un discurs fulminat, extrem de critic la adresa liderilor mondiali.
"Cum îndrăzniți? Eu n-ar trebui să mă aflu aici. Ar trebui să fiu la școală, pe partea cealată a oceanului și tot voi vă uitați către tineri pentru a dobândi speranța. (...) Mi-ați răpit visele și copilăria cu vorbele voastre goale. Suntem cu ochii pe voi", a declarat Greta de la tribuna forului internațional. "Sunt oameni care suferă. Sunt oameni care mor. Ecosisteme întregi se prăbuşesc. Ne aflăm la începutul unei extincţii în masă. Iar voi nu vorbiţi decât despre bani şi despre basme privind o creştere economică eternă. Cum îndrăzniţi?”, a continuat adolescenta.
Greta și-a început cariera de activistă ecologică în 2018, când s-a prezentat, singură, în fața Parlamentului Suedez, într-o "grevă școală pentru climă". Treptat, opiniile sale au fost împărtășite de sute de mii de oameni, tineri sau vârstinici, de pe tot globul.
Printre strămoșii Gretei se numără și Svante Arrhenius, un savant care a descris modelul teoretic al efectului gazelor de seră. El a fost distins cu Premiul Nobel pentru Chimie în 1903.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.