Potrivit șefului PA, în cadrul dosarului cu privire la furtul miliardului sunt examinate mai multe aspecte, ce sunt repartizate la șase procurori, membri ai grupului, plus ofițerii de urmărire penală. Sub cercetare se află și garanțiile de stat acordate în 2014-2015.

„În cadrul dosarului furtului miliardului procurorii investighează intrarea în acționariatul Băncii de Economii, în perioada anului 2011. Întrarea în acționariatul Unibank în 2012, în acționariatul Banca Socială în 2013.

Se examinează datoria Băncii de Economii față de Victoriabank în mărime de peste 2 miliarde de lei. Privind alocarea garanțiilor de stat în valoare de circa 14 miliarde de lei în noiembrie 2014 și în martie 2015”, a oferit date procurorul.

Întrebat când a fost demarat dosarul privind garanțiile de stat, Viorel Morari a răspuns că nu poate fi numită o dată exactă. „E greu să spun când a fost demarat. În permanență au fost administrate date ce se referă la versiunile respective. Este o investigație amplă, începând cu 2011 până în prezent”, susține procurorul.

Mai mult, șeful Procuraturii Anticorupție, temporar suspendat din funcție, afirmă că sunt bănuiți, însă a evitat să spună dacă aceștia ar fi membri ai Cabinetului de miniștri. „Nu pot discuta despre dosarele care sunt în procedură acum la PA. La moment sunt delegat”, a punctat Morari.

Procurorul a menționat că în dosarul furtului miliardului se examinează și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, verificându-se proveniența unor sume de bani.

Amintim că cele trei bănci devalizate, Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, au beneficiat de garanții de stat acordate de Guvern. Astfel, în luna noiembrie 2014, Executivul a dispus acordarea sumei de 9,5 miliarde de lei, iar în martie 2015, a sumei de 5,3 miliarde de lei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!