„Doi belgieni erau implicați în administrarea unei companii din Republica Moldova, care avea ca gen de activitate transportul de carne și alte produse agricole din America de Sud în Republica Moldova. Scopul era să utilizeze compania din RM pentru introducerea cocainei în Europa, iar materia primă importată să ajungă de facto în țara noastră”, a declarat șeful adjunct al Direcției Combaterea Criminalității Organizate a Ispectoratului Național de Investigații, Lilian Pascaru.

În baza informațiilor primite de la belgieni, procurorii moldoveni au pornit urmărirea penală pentru circulația drogurilor în proporții deosebit de mari și contrabandă.

„A fost stabilit faptul că factorii de decizie ai companiei din RM au cumpărat cinci containere cu 100 de tone de orez din Surinam. În unul dintre ascestea era o cantitate mare de cocaină. În octombrie 2018, acesta a ajuns în Belgia”, a mai adăugat Pascaru.

Din portul belgian, marfa era încărcată în camioane cu destinația Republica Moldova. Pe drum, însă, tirurile făceau popas la anumite depozite pentru a se „lepăda” de cocaina ascunsă printre sacii cu orez.

„În dimineața zilei de 11 octombrie 2018, un camion cu numere de înmatriculare de România a plecat din portul Antwerp, în direcția Republica Moldova. După ieșirea din port acesta a instrat într-un hambar unde din container au fost descărcați mai mulți saci cu orez în care a fost camuflată cocaina. La 16 octombrie, camionul a ajuns în postul vamal Leușeni, însă din cauza necorespunderii cantității reale a mărfii, a fost întors din drum. După perfecatrea documentelor, pe parcursul octombrie - noiembrie 2018, toată cantitatea de 100 de tone de orez a fost introdusă în Republica Moldova”, a povestit șeful adjunct al Direcției Combaterea Criminalității Organizate a Ispectoratului Național de Investigații. 


La începutul anului curent, în urma perchezițiilor efectuate în Republica Moldova și Belgia, au fost depistate 2.200 de kilograme de cocaină. În schemă erau implicate 37 de persoane, 20 dintre acestea au fost deja arestate în Belgia, Olanda și Surinam. Oamenii legii nu au mențioant dacă au fost implicați și cetățeni moldoveni. Organizatorul și coordonatorul schemei era un cetățean olandez. 

Totodată, autoritățile au anunțat despre sechestrarea a 12 automobile de lux și alte bunuri în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro. 

Dacă vinovăția suspecților va fi demonstrată, potrivit Codului penal al Republicii Moldova, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 ani, iar potrivit Codului penal al Regatului Belgiei – pedeapsa cu închisoarea pe un termen de la 5 la 10 ani.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!