„Au aprobat în primă lectură un buget cu deficit bugetar de 7,5 miliarde de lei și cu surse nesigure de finanțare. Este important să clarificăm utilizarea soldurilor autorităților publice locale. În proiectul bugetului de stat se intenționează utilizarea a 884 de milioane de lei din soldurile neutilizare. De aceea o sursă de finanțare ar fi luarea banilor de la APL”, a declarat fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavrilița.

Fosta șefă de la Finanțe a precizat că este importantă clarificarea listei bunurilor pasibile pentru privatizare:

„700 milioane de lei venituri din privatizări. E important ca oamenii să înțeleagă care este prețul acestui deficit bugetar și ce active va trebuie să vândă statul pentru a-l acoperi”.

 Gavrilița este convinsă că pentru lectura finală proiectul Bugetului de Stat ar trebui să fie prezentat cu o serie de modificări.

„În afară de faptul că guvernul Chicu a propus un buget cu un deficit de 7,5 miliarde de lei, chiar în interiorul acestui buget au fost făcute unele modificări și au fost schimbate programe sectoriale care, în opinia noastră, ar trebui să se regăsească în proiectul propus pentru lectura a doua”, a conchis fosta ministră. Parlamentul a votat în prima lectură proiectul bugetului de stat pentru anul 2020. Voturile au fost asigurate de PSRM și PD, iar deputații din blocul ACUM au refuzat să susțină proiectul. Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat că acesta vine cu un deficit de 7,4 miliarde de lei, ceea ce ar constitui aproape 4% din PIB-ul țării, iar din cauza asta ar fi unul „iresponsabil”. Fracțiunile PAS și PPDA au refuzat să susțină proiectul.

Autoritățile afirmă că la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru 2020 au fost utilizați indicatorii macroeconomici precum creșterea reală a PIB cu 3,8%, inflația - 5,7%, creșterea salariului nominal mediu lunar cu 8,7% și a fondului de remunerare a muncii – cu 8,5%.

Deficitul bugetar al Moldovei a crescut de la an la an, de la 0,23% în 2007 la 3%  din PIB în 2017. Excepție a făcut anul 2009, când deficitul bugetar a atins valoarea de 6,39 % din PIB, potrivit datelor Ministerului de Finanțe. Pentru comparație, criteriile Uniunii Europene împun menținerea deficitului sub 3% din PIB.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!