Inițiativa proiectului a pornit din dorința de a ajuta tot mai multe persoane aflate în situații de impas. Fondatoarea Liniei Verzi pentru prevenirea Suicidului, Liuba Ceban afirmă că acest concept pune în valoare importanța creării spațiului pentru cultura și arta susținerii emoționale.

„Această idee a apărut în inima mea acum trei ani când mă gândeam cum am putea extinde numărul de ore de muncă a Liniei de la două ore pe zi și să preluăm exemplul Lituaniei, Danemarcei sau al Statelor Unite ale Americii. Am considerat că dacă dorim să ajutăm mai multe persoane, avem nevoie de implicarea unui număr mai mare de voluntari, inclusiv din afara țării. Iar pentru că suntem în era digitalizării, am decis să transformăm programul în unul online”, a susținut Liuba Ceban.
Cursul conține zece module cu lecții video, teste și interviuri cu liderii Liniei Verzi. Cei care doresc să facă parte din echipa de voluntari trebuie să aibă vârsta de minimum 18 ani și să posede dorința de a dezvolta abilitățile și cunoștințele necesare. Cursanții trebuie să aibă acces la internet prin intermediul calculatorului, tabletei sau al telefonului și să dispună lunar în orarul său de trei seri libere a câte trei ore.

În cadrul lansării Școlii unul din invitați a fost Șeful Adjunct al Misiunii Statelor Unite la Chișinău, Martin McDowell, care a declarat că „problemele de suicid ne afectează pe noi toți și poate fi prevenită, de asemenea, de noi toți”.
Această inițiativă este privită ca o soluție pozitivă și de cei prezenți la eveniment. Viorica Țăruș, una din invitate, susține că astfel de idei pot fi aplicate în diverse domenii: „Cred că ar fi foarte bine să se facă o școală de consiliere și pentru cei care doresc să fie voluntari în domeniul persoanelor cu dezabilități, pentru că ei tot au nevoie de consiliere emoțională”, a spus Țăruș.

La acest capitol, preotul satului Ghidighici, Maxim Melinti consideră că suicidul perturbează familiile și viața oamenilor și că este nevoie de o schimbare în societate. „Tinerii sunt cei mai predispuși la această acțiune, dar nu pentru că sunt punctul slab, ci pentru că adulții nu le acordă atenție suficientă și nu încearcă să comunice. Ei nu purced la asemenea tentative singuri, ci din cauza că sunt provocați de alții și că nu primesc ajutorul celor din jur”, a mai adăugat Maxim Melinti.

Conform datelor oferite de site-ul Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în anul 2015, în Republica Moldova circa 697 de persoane (inclusiv 103 de minori) au comis tentative de suicid, dintre care 343 de cazuri s-au soldat cu decesul persoanelor. În anul 2016, au fost deja 815 cazuri de tentative de suicid, inclusiv 132 comise de minori. În majoritatea cazurilor. aceștia sunt copii cu vârsta cuprinsă între 13 și 16 de ani,
Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată în întreaga lume la 10 septembrie, iar în Moldova este însoțită de genericul „Să ne unim eforturile pentru prevenirea suicidului”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.