Andrei Năstase susține că, deși a promis că absolut toți cei implicați în conflict vor fi pedepsiți, era târzie sancționarea lor în momentul numirii noului procuror general interimar, cel care trebuia să se pronunțe. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, la Jurnal TV.

„Ați văzut diferența dintre 27 august 2018 și 27 august 2019? Atunci eram sub mandatul lui Jizdan și al lui Plahotniuc, în 2019 eram în mandatul meu ca ministru de Interne. De atunci și până la 7-8 iunie a trecut un termen mare din punct de vedere al sancționării. Decizia aparține Procuraturii, nu hotărăsc eu, așa cum nu se pronunță un ministru de interne, ci un procuror general. Știm când a fost numit procurorul general interimar. A trecut termenul de 6 luni de zile”, susține Năstase.

Ex-ministrul afirmă că o parte dein șefii de poliție implicați, au demisionat sau au fost concediați.

„Chiar și așa, mulți din protagoniștii acelor evenimente au fost demiși sau au demisionat, până la mine sau cu mine acolo. E vorba despre șefi, polițiștii au executat ordine”, spune ex-ministrul de Interne.

Totodată, Năstase susține că anchetele continuă, iar ex-ministrul de Interne din 2018, iar pe numele lui Alexandru Jizdan există materiale predate Procuraturii Generale.

„Acolo erau 2-3 mii de oameni. Să fie dați afară? Așa ceva nu fac. Jizdan, ca fost ministru de Interne, urmează să răspundă. Va răspunde juridic, politic. O serie de materiale legate de activitatea lui și a altor persoane din cadrul ministerului, sunt referite Procuraturii”, a specificat Năstase.

Amintim că la 27 august după ce protestatarii antiguvernamentali în frunte cu Maia Sandu și Andrei Năstase au înconjurat monumentul domnitorului Ștefan cel Mare, la care membrii Guvernului Filip urma să depună flori, angajații forțelor de ordine au decis să-i alunge pe manifestanți folosind forță.

Potrivit explicațiilor ulterioare ale organelor de ordine, intervenția a fost solicitată de Primăria Chișinău, iar evacuarea manifestanților a fost realizată în baza unei Dispoziții a municipalității.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!