Potrivit ambasadorului european, deși verificarea se face pe interior, practica internațională demonstrază că pot fi incluși în proces și experți externi. Totodată, rezultatele ulterioare vor fi examinate de partenerii externi la capitolul credibilitate.

„Este un aspect care va fi urmărit cu mare atenție. Verificarea care trebuie să fie parte a acestei reforme, trebuie să fie credibilă și pentru oamenii din Molodva și pentru partenerii externi. În sfârșit ea trebuie să aducă o justiție echitabilă și credibilă pentru R. Moldova”, susține Michalko.

„Există experiență în această privință și în alte state, unde în aceste mecanisme pot să fie implicați și experți străini cu susținere specifică. Cum va fi făcut acest sistem și mecanism, va fi evaluat și se va constata dacă este credibil. Da, este un proces complex și va dura mult timp, dar mecanismul trebuie să fie proiectat în mod credibil”, a subliniat amabsadorul.

 Șeful Delegației Uniunii Europene a menționat că trebuie să continue, în paralel, lupta contra corupției și a altor fenomene negative în această privință, având în vedere că corupția este una dintre cele mai mari probleme evidențiate de cetățenii R. Moldova  și de către partenerii străini. Ambasadorul consideră că nu este posibilă revenirea acestor fenomene negative în societate, în instituțiile de stat, în sistemul judecătoresc. „Oamenii care sunt legați de aceste practici din trecut nu trebuie să revină și să facă pare din structuri de stat în viitor”, a punctat Michalko

Amintim că anterior, ex-ministra Justiției Olesea Stamate a menționat că se intenționează demararea unui mecanism de evaluare a udecătorilor și procurorilor din țară, de către experți străini. În cele din urmă, ministrul Justiției din Guvernul Chicu, Fadei Nagacevschi, a anunțat în luna noiembrie că procedura se va desfășura pe intern și va demara nu mai târziu de luna mai. Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție vor fi primii evaluați.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!