„Continuăm să rămânem optimiști că Rusia și Ucraina vor ajunge la o înțelegere privind tranzitul de gaze și noi vom primi gaz prin intermediul traseului comun. Ieri, la Kiev am discutat scenariile de rezervă, inclusiv furnizarea gazelor prin regim revers. Sunt câteva contracte de semnat. Avem toată susținerea Ucrainei în acest proces. De asemenea, partea ucraineană ne-a asigurat că ei sunt gata să ne ofere gaze naturale și energie electrică după 1 ianuarie, în cazul în care una din aceste scheme nu funcționează. Eu sunt sigur că nu o ajungem la acest scenariu, dar apreciez că vecinul nostru de la Răsărit esta gata să facă acest lucru pentru noi”, a declarat Ion Chicu.

Pericolul ca Republica Moldova să rămână fără surse de gaze vine după ce Ucraina a declarat o posibilă interdicție a tranzitului gazului rusesc pe teritoriul său. Țara vecină Ucraina a propus Republicii Moldova să importe gaze naturale din UE fără participarea Gazprom, precum și să-și creeze propriile sale rezerve de gaze în unitățile subterane ucrainene de depozitare a gazelor.  

Mai mult, potrivit unei hotărâri de Guvern, întreprinderile Termoelectrica din Chișinău și CET-Nord din Bălţi vor fi obligate să deţină stocuri minime de păcură pentru a asigura securitatea furnizării cu energie în regim de avarie.Acum două zile, Republica Moldova a încheiat un acord de finanțare cu BERD, în valoare de 50 de milioane de dolari, pentru a cumpăra direct gazul natural de pe piața Urcainei sau piața UE.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!