„Întrebarea mea de ce Procuratura s-a limitat doar la perchiziții ? De ce indivizii respectivi nu au fost reținuți ? Oare nu se vede un risc iminent că ei vor pleca din țara?”, se întreabă președintele Comisiei de anchetă, pe pagina sa de Facebook, după ce Procuartura Anticorupție a anunțat vineri că la domiciliile fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, ex-președintei „Victoriabank”, Natalia Politov, dar și nepotul lui Mihai Ghimpu, Corneliu Ghimpu au avut loc percheziții în dosarul penal privind frauda bancară, percheziții, făcute cu întârziere, în opinia lui Slusari.

„Presupun că perchiziții la Politova-Cangași și Corneliu Ghimpu sunt legate cu tranzacții secrete din noiembrie-decembrie 2011, cănd Plahotniuc a văndut lui Platon mai multe active cu 80 mln. dolari , inclusiv 28,3422 % acțiuni din BEM. Resurse financiare pentru aceasta tranzacția, efectuată în format „carusel”, contrar normelor de creditare, stabilite de legislația Republicii Moldova, au fost oferite de Victoriabank și Moldindconbank. Condițiile tranzacției au fost negociate și implementate cu participarea activă a doamnei Cangași și ai domnilor Corneliu Ghimpu și Vladimir Andronache.

75 milioane dolari au fost transferați OTIV Prime Holding BV în baza unui acord, semnat inclusiv și de Adrian Candu.. Încă 5 milioane dolari au fost achitate în baza unui contract fictiv de furnizare a masei lemnoase către societatea Kelway Trading SA – compania din Panama, care figurează în raportul Kroll”, explică Alexandru Slusari.

Amintim că procurorii Anticorupție au efectuat la 12 decembrie, percheziții în dosarul penal privind frauda bancară. Potrivit informațiilor obținute de Ziarul de Gardă, perchezițiile ar fi fost efectuate la domiciliile fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, ex-președintei „Victoriabank”, Natalia Politov, dar și nepotul lui Mihai Ghimpu, Corneliu Ghimpu, fost prim-vicepreședinte al „Victoriabank”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!