Membrii viitoarei misiuni pe Marte vor trebui doar să sape puțin pentru a face rost de apă care va putea fi utilizată pentru obținerea combustibilului după descompunerea în oxigen și hidrogen, acesta din urmă putând fi folosit pentru alimentarea astronavei.

„Să aduci apa de pe Pământ ar fi incredibil de scump. Tot ce nu trebuie să aduci cu tine lasă spațiu pentru echipament suplimentar”, a declarat Sylvain Piqueux, cercetătorul NASA care a coordonat echipa care a descoperit stratul de gheață.

Potrivit oamenilor de știință, surprinzător este faptul că apa se găsește la numai câțiva centimetri de suprafață:

„Dacă vii cu o greblă sau cu o lopată, ajungi la ea. Nu ai nevoie să vii cu echipament greu”.

Descoperirea NASA este inedită nu din cauza existenței stratului de gheață în sine, ci din cauza zonei în care a fost găsită. Marte are calote mari în zona polilor însă din cauza temperaturilor foarte scăzute și a faptului că este întuneric beznă jumătate de an, polii nu sunt socotiți o zonă potrivită pentru „amartizare”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!