R. Moldova a înregistrat progrese în prevenirea și controlul HIV/SIDA. „E în puterea ta să oprești epidemia HIV”

R. Moldova a înregistrat progrese în prevenirea și controlul HIV/SIDA. „E în puterea ta să oprești epidemia HIV”

Republica Moldova a înregistrat rezultate pozitive, recunoscute la nivel regional și global, în domeniul prevenirii și controlului HIV/SIDA, iar actualizarea ghidurilor de testare și tratament HIV, oferă posibilitatea fiecărei persoane să își cunoască statutul HIV pe parcursul unei zile și să fie înrolate în tratament în aceeași zi cu cele mai noi și calitative medicamente antiretroviral. Aceasta susține, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu în cadrul Conferinței Naționale HIV/SIDA 2019.

„Pe lângă aceste realizări, vreau să menționez că pe parcursul următorilor trei ani, Republica Moldova va beneficia de asistență financiară din partea Fondului Global, estimată la valoarea de 18 milioane de euro, pentru implementarea reformelor și crearea unui sistem consolidat de servicii de sănătate”, a conchis Viorica Dumbrăveanu.

Totodată, ministra a accentuat necesitatea protejării drepturilor persoanelor seropozitive infectate cu HIV, prin eliminarea stigmei și discriminării, la nivel de autorități și întreaga societate, precum și importanța informării populației cu privire la testarea HIV.

„Viața pacientului cu HIV nu este o sentință, el poate trăi și activa până la bătrânețe. Trebuie să punem punct discriminării acestor persoane și să implementăm lucrurile bune discutate în aceste două zile, care vor aduce plus valoare în protejarea drepturilor persoanelor infectate cu virusul HIV”, a menționat directorul organizației neguvernamentale Inițiativa Pozitivă, Ruslan Poverga.

Conferința Națională HIV/SIDA 2019 este parte a campaniei naționale „E în puterea ta să oprești epidemia HIV”, desfășurată cu ocazia Zilei Mondiale de combatere a SIDA, marcată anual la 1 decembrie. Evenimentul reunește specialiști ai instituțiilor medicale și ai organizațiilor implicate în procesul de analiză, monitorizare sau implementare a politicilor în domeniu la nivel național.

Potrivit ANSP, în Republica Moldova, infecţia cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă. Conform datelor statistice, la 1 ianuarie curent au fost înregistrate 12784 cazuri de infecție cu HIV, din 15835 estimate. În 2018, au fost înregistrate 905 cazuri noi de infecţie cu HIV, inclusiv 225 în teritoriile de Est. Majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea de transmitere heterosexuală.

Răspunsul Guvernului în controlul acestei infecții este asumat prin realizarea Programului Naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1164 din 22.10.2016, având ca scop: minimizarea consecinţelor epidemiei HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special în populaţiile cheie, precum şi a mortalităţii asociate cu SIDA, acesta fiind aliniat la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și celor mai recente strategii ale OMS si UNAIDS.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.