Jurnalismul rămâne a fi o meserie periculoasă: Aproape 50 de ziariști, uciși în acest an în întreaga lume

Jurnalismul rămâne a fi o meserie periculoasă: Aproape 50 de ziariști, uciși în acest an în întreaga lume

Pe cât de frumoasă, de atât de periculoasă! Vorbim despre profesia de jurnalist. Potrivit asociației Reporteri Fără Frontiere, în acest an au fost uciși 49 de jurnaliști din întreaga lume. Alți 389 sunt în închisori, iar 57 sunt ostatici. Totuși, numărul jurnaliștilor uciși în acest an este cel mai mic, din ultimii 16 ani. 

Potrivit sursei citate, în acest an, 17 jurnaliști și-au pierdut viața în Siria, Yemen și Afganistan, în timp ce realizau reportaje despre conflictele din zonă. Anul trecut, însă, tot în aceste țări au fost uciși 34 de ziariști.

Totodată, alți 14 jurnaliști au fost uciși în America Latină. Astfel, zona a devenit la fel de periculoasă precum Orientul Mijlociu, cu toate războaiele sale, spun experții. Astfel, potrivit statisticilor, aproape 60 la sută dintre jurnaliști au fost uciși în țările care nu sunt afectate de războaie.

De menționat că numărul ziariștilor uciși în acest an este cel mai mic începând cu 2003, media pe două decenii fiind de 80 de jurnaliști uciși anual, în întreaga lume.

Pe de altă parte, a crecut numărul jurnaliștilor reținuți. La nivel mondial, 389 de jurnaliști sunt în prezent în închisori, iar reținerile au legăturp directă cu munca pe care o fac. Acest indice este cu 12 la sută mai mare decât cel înregistrat anul trecut. Aproape jumătate dintre jurnaliștii deținuți sunt în China, Egipt și Arabia Saudită.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.