În localitățile Lalova - Rezina, Tescureni - Ungheni și Meleșești - Călărași au fost elaborate și implementate planuri integrate de dezvoltare comunitară. Se întâmplă datorită unui proiect de asistență tehnică, desfășurat în ultimii doi ani în țara noastră cu suportul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.
Proiectul FAO a ajutat la dezvoltarea integrate a comunităților locale și la coordonarea eforturilor de dezvoltare durabilă la nivel național. La nivel central, a sprijinit Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să își dezvolte capacitățile instituționale, în vederea implementării politicilor de dezvoltare rurală.
Localitățile selectate pentru proiecte pilot, se confruntau cu numeroase probleme, inclusiv lipsa de sprijin pentru investiții, nivel scăzut de cooperare între fermieri, bariere în accesarea piețelor, acoperire insuficientă a protecției sociale, lipsa oportunităților alternative de angajare precum și necesitatea modernizării infrastructurii.
În context, FAO a contribuit la identificarea nevoilor și a facilitat dialogul cu partenerii de dezvoltare pentru mobilizarea resurselor disponibile.
Cele trei planuri de dezvoltare comunitară, pregătite împreună cu comunitățile, au fost concepute pentru a răspunde nevoilor complexe ale satelor, de la îmbunătățirea infrastructurii publice la dezvoltarea agriculturii, precum și valorificarea altor oportunități de dezvoltare locală.
Pe termen lung, sprijinul pentru dezvoltarea integrată a comunității poate ajuta nu numai la îmbunătățirea mijloacelor de trai și la reducerea sărăciei, dar și la accelerarea incluziunii sociale, cu accent pe grupurile vulnerabile, femei și bărbați.
În acest sens, reprezentanții autorităților locale au declarat că planifică, printre altele, servicii de îngrijire a persoanelor în etate în cadrul unor case comunitare accesibile pentru localnici dar și pentru comunitățile învecinate, băi interioare în clădirea gimnaziului, centre de turism, dar și activități de sprijin pentru fermieri precum piețe locale, instruire pentru membrii gospodăriilor familiale în managementul afacerilor și raportare financiară, etc.
Finanțarea necesară va fi obținută din resurse identificate la nivel local și național, precum și cu ajutorul donatorilor internaționali.
Vezi și aceste știri

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
