
V-ați săturat de probleme? AGORA vă provoacă să discutăm soluții
Mai mereu vorbim despre probleme, despre ce e rău și ce nu s-a făcut pentru a depăși o situație sau alta. Din păcate, la final rămânem cu un gust amar și deseori tindem să lăsăm mâinile jos. Ce ar fi însă dacă am încerca să abordăm anumite probleme, dar, în același timp, să găsim soluții? Soluții, cu bune și rele, dar pe care unii le-au implementat deja, în încercarea lor de a realiza schimbarea. Este întrebarea care a provocat AGORA să se avânte într-un nou proiect, cu o nouă modalitate de a aborda realitatea. Mai exact, să facem jurnalism de soluții.
・
Așadar, ne propunem să vedem ce au făcut unii spre deosebire de alții, să găsim modele prin care au fost soluționate anumite probleme. Am selectat trei domenii pe care le vom aborda din perspectiva jurnalismului de soluții. Pentru fiecare în parte, cei trei jurnaliști implicați vor pregăti subiecte tematice.
Educație
Totul pornește de la educație, fie că vorbim de reușite sau probleme. Așadar, ne-am propus ca educația să fie unul dintre cele trei domenii abordate. De asta se va ocupa Irina Harea-Mardari, care va străbate țara în lung și în lat în căutarea oamenilor care au reușit să schimbe starea lucrurilor în bine sau, cel puțin, au încercat.
Deșeuri
Problema deșeurilor este gestionată prost în Republica Moldova. De ce nu se întreprinde nimic, dar și ce au făcut alții pentru a depăși această criză? La asta vor încerca să răspundă eroii materialelor realizate de Anastasia Antoceanu.
Dezvoltare regională
Iar în cadrul celui de-al treilea domeniu selectat vom vedea cum au reușit unii să dezvolte anumite localități sau centre raionale, care este modul în care pot fi dezvoltate toate regiunile țării. Aceasta va fi misiunea lui Dumitru Pelin, care va găsi exemple din întreaga țară, dar și de peste hotare.
Aveți sugestii? Cum ne contactați
Cu siguranță v-ați confruntat cu probleme ce vizează cele trei domenii anunțate mai sus. Poate ați identificat soluții sau oameni, comunități, organizații care încearcă să le rezolve. Dacă aveți o istorie care merită a fi mediatizată, ne puteți scrie pe [email protected] sau pe pagina noastră de Facebook.
Menționăm că materialele realizate în cadrul acestui proiect vor fi finanțate de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol vor aparţine autorului şi nu le vor reflecta neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.
Fiți cu ochii pe AGORA.md. Primul material din cadrul proiectului va fi publicat miercuri, 22 ianuarie.