O profesoară turcă de la Liceul Internațional de Informatică din București a fost reținută de polițiști, miercuri dimineață, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile regimului Erdogan, a anunțat instituția de învățământ într-un comunicat, informează G4Media.ro. Potrivit surse, profesoara este fiica fostului director al Liceului Orizont.
În vârstă de 24 de ani, Bușra Zeynep Șen este de doi ani profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și este căsătorită cu un cetățean român.
„Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce. Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, se arată în comunicatul emis de instituția în care activa.
Decizia privind extrădarea urmează să fie luată de Curtea de Apel București.
Zilele trecute, un profesor turc din Bosnia Herzegovina a fost reținut de asemenea la cererea Ankarei, dar instanța din Sarajevo a respins solicitarea şi l-a eliberat pe profesorul Fatih Keskin.
Și în Turcia Erdogan desfășoară o amplă campanie de epurare. Procuratura din Ankara a emis ieri mandat de reținere pentru 260 de persoane, pentru presupusele legaturi cu mişcarea Gulen, iar astazi procuratura din İzmir a emis un alt mandat pentru 221 de persoane, potrivit presei turce.
Amintim că șase persoane de origină turcă au fost reținute pe 6 septembrie 2018 de Serviciul de Informare și Securitate. Este vorba despre directorul liceului „Orizont”, Turgay Șen și alte cinci persoane. Informația a fost semnalată de Amnesty International Moldova.
Într-un comunicat de presă Serviciul Informații și Securitate a explicat că cetățenii turci erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Profesorii au fost declaraţi indezirabili de organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit SIS, acțiunile cetățenilor au fost supuse monitorizării o perioadă și, după ce s-a confirmat existența riscului la adresa securității naționale, a fost luată decizia ca persoanele respective să părăsească imediat teritoriul Republicii Moldova.
Vezi și aceste știri

CC sistează examinarea sesizării depuse de Partidul Șor privind prelungirea stării de urgență în R. Moldova. Ce conține contestarea depusă de Marina Tauber

Pandemia COVID-19 pe sfârșite? OMS discută eventuala anulare a urgenței de sănătate publică la nivel internațional

Nisip, lanțuri antiderapante și rezervorul plin cu combustibil: Recomandările salvatorilor pentru șoferii care pornesc la drum pe timp de ninsoare
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
