Reforma administrației publice centrale, inițiată în anul 2018, a fost nepregătită, implementată incompetent și care duce la consecințe importante pentru oameni și în 2020. Declarația a fost făcută de fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavrilița, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă. Fosta ministră în Cabinetul Sandu a precizat că Legea salarizării în sectorul bugetar a fost adoptată în pripă, înainte de alegeri, fără a avea un registru al funcțiilor în sectorul bugetar și fără a avea calcule exacte asupra impactului.
„Iată de ce atunci guvernul a introdus un moratoriu la aproximativ 8000 de funcții vacante și, de asemenea, a introdus moratoriul pentru premiul în sectorul bugetar. Vă reamintesc că această reformă a fost adoptată la sfârșitul anului 2018, pe atunci când actualul premier Chicu era ministru al finanțelor în Guvernul Filip și am văzut deja la rectificarea în 2019 că chiar și cu aceste două moratorii, costurile legii au fost subestimate cu peste un miliard de lei”, a spus Gavrilița.
Potrivit fostei ministre, acum guvernul se află într-o situație în care trebuie să aleagă: ori mărește salariile pentru oamenii care sunt angajați, ori elimină acest moratoriu pe angajări în sectorul bugetar. Totuși, spune ea, eliminarea moratoriului la un număr de peste 8000 de angajați costă peste un miliard de lei:
„Noi avem foarte mulți angajați în sectorul bugetar, sunt 180 de mii și problema cea mai mare este că acest moratoriu a fost introdus așa, din topor, pe funcțiile vacante care existau la momentul impunerii moratoriului în noiembrie 2018 și, de fapt, el nu reflectă povara de lucru”.
AGORA precizează că deși în instituțiile statului există aproape 8.800 de funcții vacante, acestea nu vor fi ocupate, cel puțin în viitorul apropiat. Și asta pentru că Guvernul Chicu a votat un moratoriu temporar pe angajări de personal. Mai exact, într-un proiect al Ministerului Finanțelor se arată că statul nu are cu ce plăti actualii angajați și, respectiv, nu poate lua la muncă alți oameni.
Amintim că atunci când se vota legea cu privire la salarizarea în sistemul bugetar, ex-premierul Pavel Filip a spus că „bani bugetul statului îi are și îi va avea întotdeauna”. „Nu este nevoie de rectificare a legii bugetului. Salariile vor fi plătite conform legii care este vigoare”, a spus atunci Filip.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
