*Acest material este sponsorizat

Embargoul rusesc a ambiționat o companie agricolă să devină competitivă pentru piața din Germania

Embargoul rusesc a ambiționat o companie agricolă să devină competitivă pentru piața din Germania

Tot mai mulți producători agricoli din Republica Moldova tind să ajungă cu fructele lor pe rafturile magazinelor din Uniunea Europeană. Obiectivul vine din necesitatea diversificării piețelor de desfacere, obținerea unui preț competitiv, dar și stabilitatea care o oferă marii comercianți, făcând abstracție de la orice conjuncturi politice. Drumul spre consumatorii europeni este lung, iar pentru a-l parcurge  agricultorii în primul rând trebuie să  se informeze despre condițiile de export și standardele internaționale de calitate și inofensivitate a produselor.

Prunele moldovenești, în supermarketurile din Germania

Agarista Agricola SRL este una dintre primele gospodării agricole locale care a avut curajul să pășească pe un teren necunoscut, reușind să obțină certificatul internațional GLOBALG.A.P și GRASP, cu susținerea poporului american, prin intermediul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Iar astăzi, prunele produse în Moldova si certificate GLOBALG.A.P., se vând cu succes în hypermarketurile din Germania. Agarista Agricola SRL a reușit să exporte peste 200 de tone de prune pe această piață.


Orice producător și exportator trebuie să se informeze despre condițiile și standardele internaționale, înainte de a decide pe ce piață urmează să exporte producția agricolă

„Totul a început cu hobby-ul de a crește și a avea o livadă, dar nimeni nu s-a gândit până unde poate ajunge această pasiune. La un moment dat pomii cresc, livada dă recoltă, iar piața de desfacere din Republica Moldova este mică”, povestește Diana Vlasiuc, șefa Departamentului Juridic din cadrul Agarista.


Întreprinderea deține 200 de ha de livadă de prun, cais, vișin și cireș

„Provocările au început în anul 2012, când a fost stabilit embargoul rusesc pentru exportul de  fructe din Moldova. Pe atunci aveam aproximativ 500 de tone de prune pe care nu știam cum să le valorificăm. Astfel, până în anul 2018, am comercializat pe piața internă, inclusiv intermediarilor, care exportau prunele noastre în Rusia. Am avut experiențe modeste de export și în România.

Dar pentru a comercializa prunele în stare proaspătă este necesar un frigider pentru păstrarea calității acestora o perioadă îndelungată. Astfel, în anul 2016, compania a investit într-un depozit  frigorific cu o capacitate de 400 de tone. “Depozitul frigorific ne permite să fim mai siguri în situațiile cînd  prețul nu este convenabil sau cumpărătorul se răzgândește să procure marfa”, relatează administratoarea afacerii Tatiana Gherghelegiu.


„Prima cerință a cumpărătorilor europeni este certificatul GLOBALG.A.P.”

„Livada a intrat pe rod, iar cantitatea de prune obținute creștea de la an la an. La un moment dat, am început să analizăm piețele de consum și am înțeles că Germania este o țară care consumă foarte multe fructe în stare proaspătă, în special prune. Cerințele de export către UE și în special către Germania, sunt clare și mai cu seamă am înțeles că certificatul GLOBALG.A.P. este obligatoriu”, subliniază Diana Vlasiuc. Acest standard promovează agricultura sustenabilă, produse sigure pentru consum, protecția mediului și condițiile de lucru de care au parte angajații.

O altă cerință a cumpărătorilor europeni este certificatul GLOBALG.A.P. GRASP, care confirmă responsabilitatea socială a companiei față de personal.Punctul nostru forte este că avem o echipă permanentă, iată de ce ne străduim mereu să îi motivăm”, afirmă administratoarea companiei.

Consultanța experților APM calificați – „cheia succesului” în procesul de certificare

„Am trecut de la teorie la fapte odată ce am început colaborarea cu echipa proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Am participat pentru prima dată la un seminarul „Implementarea cerințelor GLOBALG.A.P. și condițiile de export”, după care am venit cu entuziasm și înțelegerea că trebuie să muncim mult.

La început  implementarea GLOBALG.A.P. părea dificilă, dar ulterior datorită perseverenței- ușile se deschid. Specialiștii APM au fost cei care au ghidat compania pas cu pas, așa încât să îndeplinească toate cerințele de certificare. Procesul a presupus multe înregistrări care vizează orice proces tehnologic de producție întru asigurarea trasabilității produsului.


Dr. Andrei Cumpanici, Proiectul USAID/APM, care a asistat Agarista Agricolă în implementarea cu succes a cerințelor GLOBALG.A.P GRASP, a menționat că acest rezultat se datorează în mare parte perseverenței companiei, care și-a propus să demonstreze pe o piață nouă calitatea înaltă a fructelor produse.

Rezultatele obținute încurajează și mai mult compania Agarista Agricola să continue activitățile sale pe care le desfășoară adițional producerii de fructe. Printre altele, compania importă produse de uz fitosanitar pentru sectorul agricol și creditează agricultorii din toate regiunile țării. Iar activitatea de suflet a companiei continuă să fie susținerea financiară a echipei de fotbal feminin Agarista – ȘS Anenii Noi, care are în palmaresul ei mai multe meciuri de fotbal și competiții câștigate.

Acest material a fost produs de Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova.

Aflați mai multe detalii pe www.sua.md.


P.

P.

Vezi și aceste știri
Spectacolul „12 Şoapte în a 12-a Noapte” la Teatrul Fără Nume

Spectacolul „12 Şoapte în a 12-a Noapte” la Teatrul Fără Nume

Consilierii PAS au inaugurat expoziția construcțiilor ilegale din Chișinău (VIDEO)

Consilierii PAS au inaugurat expoziția construcțiilor ilegale din Chișinău (VIDEO)

Noua șefă a Misiunii OSCE în Moldova, ambasadoarea Kelly Keiderling și-a început mandatul

Noua șefă a Misiunii OSCE în Moldova, ambasadoarea Kelly Keiderling și-a început mandatul

Advertoriale
Primul Forum pentru Responsabilizare Socială în Sănătate: Cum să fii tratat mai bine în instituțiile medicale?

Primul Forum pentru Responsabilizare Socială în Sănătate: Cum să fii tratat mai bine în instituțiile medicale?

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Partidul Șor reia protestele în centrul Chișinăului. Cu muzică, scenă și pancarte, oamenii vin organizat din mai multe raioane (LIVE)
 • 2
  Poliția a sesizat Procuratura Generală. Șeful IGP: Primăria Chișinău și-ar fi neglijat obligațiile la protestele organizate de Partidul Șor (VIDEO)
 • 3
  Grav accident pe traseul Chișinău-Leușeni: Două persoane au decedat
 • 4
  Ziua Națională a Vinului: Cum a fost atmosfera din PMAN sâmbătă (FOTO/VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.